Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1175408

Utjecaj veličine čestica i vremena destilacije na udio i sastav eteričnog ulja sjemenki komorača


Medved, Ana Marija
Utjecaj veličine čestica i vremena destilacije na udio i sastav eteričnog ulja sjemenki komorača, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1175408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj veličine čestica i vremena destilacije na udio i sastav eteričnog ulja sjemenki komorača
(Influence of particle size and distillation time on the yield and composition of fennel seeds essential oil)

Autori
Medved, Ana Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2021

Stranica
54

Mentor
Maja Repajić

Ključne riječi
sjemenke komorača ; vodena destilacija ; eterično ulje ; prinos ulja ; hlapljivi spojevi
(fennel seeds ; hydrodistillation ; essential oil ; oil yield ; volatile compounds)

Sažetak
U ovome radu ispitan je utjecaj veličine čestica i vremena destilacije na udio i sastav eteričnog ulja sjemenki komorača. Primjenom vodene destilacije te variranjem veličine čestica (<0, 45 mm, 0, 45-1 mm, 1-1, 6 mm i >1, 6 mm) i vremena destilacije (40, 80 i 120 min) dobiveno je 12 uzoraka eteričnog ulja kojima je određen prinos te je ispitan kemijski sastav primjenom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom (GC-MS). Prinos eteričnog ulja kretao se u rasponu od 1, 50 do 12, 50 %. Ukupno je identificirano 18 hlapljivih spojeva iz skupine fenilpropanoida (prosječna vrijednost 80, 65±0, 87 %), oksidiranih monoterpena (prosječna vrijednost 15, 81±0, 59 %), monoterpena (prosječna vrijednost 3, 12±0, 52 %) i aromatskih aldehida (prosječna vrijednost 0, 42±0, 04 %). Najzastupljeniji spoj bio je trans-anetol (prosječna vrijednost 877, 71±54, 18 mg mL-1). Veličina čestica i vrijeme destilacije pokazali su statistički značajan utjecaj (p≤0, 05) na prinos i sastav eteričnog ulja. Najviši prinos ulja postignut je destilacijom manje veličine čestica sjemenki (<0, 45 mm) i duljim vremenom destilacije (120 min). Najviša koncentracija trans-anetola dobivena je primjenom najkraćeg vremena destilacije (40 min) uzorka najveće veličine čestica (>1, 6 mm). Vrijeme destilacije od 40 i 120 min bilo je podjednako efikasno za izolaciju hlapljivih spojeva dok je manja veličina čestica (<0, 45 mm) bila efikasnija za izolaciju lako i srednje hlapljivih spojeva, a veličina čestica 0, 45-1 mm i >1, 6 mm za izolaciju teže hlapljivih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medved, Ana Marija
Utjecaj veličine čestica i vremena destilacije na udio i sastav eteričnog ulja sjemenki komorača, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Medved, A. (2021) 'Utjecaj veličine čestica i vremena destilacije na udio i sastav eteričnog ulja sjemenki komorača', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Medved, Ana Marija}, year = {2021}, pages = {54}, keywords = {sjemenke komora\v{c}a, vodena destilacija, eteri\v{c}no ulje, prinos ulja, hlapljivi spojevi}, title = {Utjecaj veli\v{c}ine \v{c}estica i vremena destilacije na udio i sastav eteri\v{c}nog ulja sjemenki komora\v{c}a}, keyword = {sjemenke komora\v{c}a, vodena destilacija, eteri\v{c}no ulje, prinos ulja, hlapljivi spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Medved, Ana Marija}, year = {2021}, pages = {54}, keywords = {fennel seeds, hydrodistillation, essential oil, oil yield, volatile compounds}, title = {Influence of particle size and distillation time on the yield and composition of fennel seeds essential oil}, keyword = {fennel seeds, hydrodistillation, essential oil, oil yield, volatile compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font