Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1174762

Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella


Vasiljević, Dorotea
Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1174762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella
(Aceptability of Rivella-type whey based beverages)

Autori
Vasiljević, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2021

Stranica
40

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
sirutka, napitci na bazi sirutke, Rivella, senzorska analiza, prihvatljivost
(whey, whey based beverages, Rivella, sensory analysis, acceptability)

Sažetak
Iako je sirutka namirnica visoke prehrambene vrijednosti, još uvijek se nedovoljno iskorištava, pogotovo u svrhu proizvodnje napitaka na bazi sirutke. Unatoč tome, napitak na bazi sirutke Rivella postigao je velik uspjeh na švicarskom tržištu. Kako bi se ispitala njena prihvatljivost na hrvatskom tržištu, provedena je senzorska analiza različitih vrsta Rivella. Paralelno je također provedena i senzorska analiza prihvatljivosti nativne sirutke s i bez dodataka te odabranih, na domaćem tržištu popularnih, gaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića koji predstavljaju zdraviji izbor takvih pića - sve s ciljem korelacije prihvatljivosti napitaka na bazi sirutke Rivella-tipa s prihvatljivosti svake navedene skupine. Prema testu prihvatljivosti najviše ocjene su postigli Jamnica Sensation limeta-kiwano (7, 28 od 9) te Rivella okus bazge (7 od 9), a najlošije ocjenjen uzorak jest uzorak kisele sirutke (4, 3 od 9). Dobiveni rezultati ukazju da na hrvatskom tržištu postoji interes za Rivella proizvodima, no ispitivanje bi se trebalo provesti na većem broju ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vasiljević, Dorotea
Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vasiljević, D. (2021) 'Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vasiljevi\'{c}, Dorotea}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {sirutka, napitci na bazi sirutke, Rivella, senzorska analiza, prihvatljivost}, title = {Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella}, keyword = {sirutka, napitci na bazi sirutke, Rivella, senzorska analiza, prihvatljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vasiljevi\'{c}, Dorotea}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {whey, whey based beverages, Rivella, sensory analysis, acceptability}, title = {Aceptability of Rivella-type whey based beverages}, keyword = {whey, whey based beverages, Rivella, sensory analysis, acceptability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font