Pregled bibliografske jedinice broj: 1174762
Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella
Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1174762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prihvatljivost napitaka na bazi sirutke tipa Rivella
(Aceptability of Rivella-type whey based beverages)
Autori
Vasiljević, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2021
Stranica
40
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
sirutka, napitci na bazi sirutke, Rivella, senzorska analiza, prihvatljivost
(whey, whey based beverages, Rivella, sensory analysis, acceptability)
Sažetak
Iako je sirutka namirnica visoke prehrambene vrijednosti, još uvijek se nedovoljno iskorištava, pogotovo u svrhu proizvodnje napitaka na bazi sirutke. Unatoč tome, napitak na bazi sirutke Rivella postigao je velik uspjeh na švicarskom tržištu. Kako bi se ispitala njena prihvatljivost na hrvatskom tržištu, provedena je senzorska analiza različitih vrsta Rivella. Paralelno je također provedena i senzorska analiza prihvatljivosti nativne sirutke s i bez dodataka te odabranih, na domaćem tržištu popularnih, gaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića koji predstavljaju zdraviji izbor takvih pića - sve s ciljem korelacije prihvatljivosti napitaka na bazi sirutke Rivella-tipa s prihvatljivosti svake navedene skupine. Prema testu prihvatljivosti najviše ocjene su postigli Jamnica Sensation limeta-kiwano (7, 28 od 9) te Rivella okus bazge (7 od 9), a najlošije ocjenjen uzorak jest uzorak kisele sirutke (4, 3 od 9). Dobiveni rezultati ukazju da na hrvatskom tržištu postoji interes za Rivella proizvodima, no ispitivanje bi se trebalo provesti na većem broju ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija