Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1172271

Botaničko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije


Krog, Martina; Svečnjak, Lidija; Prđun, Saša; Dražić, Marica; Bubalo, Dragan
Botaničko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije // 56th CROATIAN AND 16th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Vlatka, Rozman ; Zvonko, Antunović (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 488-492 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1172271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Botaničko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije
(Botanical origin and physicochemical properties of black locust honey from Krapina – Zagorje County)

Autori
Krog, Martina ; Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Dražić, Marica ; Bubalo, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
56th CROATIAN AND 16th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Vlatka, Rozman ; Zvonko, Antunović - , 2021, 488-492

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bagremov med, Krapinsko-zagorska županija, botaničko podrijetlo, fizikalno-kemijska svojstva
(black locust honey, Krapina-Zagorje County, botanical origin, physico-chemical properties)

Sažetak
Cilj je istraživanja bio utvrditi botaničko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva uzoraka bagremova meda prikupljenih s različitih lokaliteta Krapinsko-zagorske županije tijekom dvije proizvodne sezone, kao i korelaciju između uniflornosti meda i odabranih fizikalno-kemijskih parametara (električne provodnosti i pH vrijednosti meda). Udio se peludnih zrnaca bagrema kretao 24 – 80 %. Statistički značajno niža vrijednost električne provodnosti utvrđena je u uzorcima meda iz 2016. (0, 15 mS/cm) u odnosu na uzorke iz 2017. (0, 19 mS/cm). U uzorcima meda iz 2016. je bilo utvrđeno statistički značajno viši sadržaj HMF-a (4, 98 mg/kg) u odnosu na uzorke iz 2017. (3, 69 mg/kg). Između uniflornosti i pH vrijednosti meda utvrđena je srednje jaka pozitivna korelacija (r=0, 36), dok je između električne provodnosti i uniflornosti meda srednje jaka negativna korelacija (r=-0, 47).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marica Dražić (autor)

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)

Avatar Url Saša Prđun (autor)

Avatar Url Dragan Bubalo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krog, Martina; Svečnjak, Lidija; Prđun, Saša; Dražić, Marica; Bubalo, Dragan
Botaničko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije // 56th CROATIAN AND 16th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Vlatka, Rozman ; Zvonko, Antunović (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 488-492 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Krog, M., Svečnjak, L., Prđun, S., Dražić, M. & Bubalo, D. (2021) Botaničko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije. U: Vlatka, R. & Zvonko, A. (ur.)56th CROATIAN AND 16th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE.
@article{article, author = {Krog, Martina and Sve\v{c}njak, Lidija and Pr\djun, Sa\v{s}a and Dra\v{z}i\'{c}, Marica and Bubalo, Dragan}, year = {2021}, pages = {488-492}, keywords = {bagremov med, Krapinsko-zagorska \v{z}upanija, botani\v{c}ko podrijetlo, fizikalno-kemijska svojstva}, title = {Botani\v{c}ko podrijetlo i fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s podru\v{c}ja Krapinsko-zagorske \v{z}upanije}, keyword = {bagremov med, Krapinsko-zagorska \v{z}upanija, botani\v{c}ko podrijetlo, fizikalno-kemijska svojstva}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Krog, Martina and Sve\v{c}njak, Lidija and Pr\djun, Sa\v{s}a and Dra\v{z}i\'{c}, Marica and Bubalo, Dragan}, year = {2021}, pages = {488-492}, keywords = {black locust honey, Krapina-Zagorje County, botanical origin, physico-chemical properties}, title = {Botanical origin and physicochemical properties of black locust honey from Krapina – Zagorje County}, keyword = {black locust honey, Krapina-Zagorje County, botanical origin, physico-chemical properties}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font