Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 117198

Utjecaj razgradnje glikogena na kakvoću i kulinarska svojstva mesa


Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija
Utjecaj razgradnje glikogena na kakvoću i kulinarska svojstva mesa // Veterinarska stanica, 33 (2002), 2; 163-169 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 117198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj razgradnje glikogena na kakvoću i kulinarska svojstva mesa
(Influence of glycogenolysis on meat quality and its culinary properties)

Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 33 (2002), 2; 163-169

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
glikogenoliza; kakvoća mesa
(glycogenolysis; meat quality)

Sažetak
Glikogen je osnovni ugljikohidrat u mišićnom tkivu. Njegova razgradnja, kao dio postmortalnih promjena, bitno utječe na svojstva mesa s obzirom na prikladnost za preradu u pojedine mesne proizvode i njegovu kulinarsku obradu. Brzina glikolize i posljedična promjena pH u mišićima utječe dvojako na kakvoću mesa. Ukoliko pH pada veoma brzo meso će biti blijedo, mekano i vodnjikavo (BMV-meso), dok je spori i nepotpun pad pH 24 sata post-mortem svojstven tvrdom, suhom i tamnom mesu (TST-meso). BMV-meso, u usporedbi s organoleptički besprijekornim mesom, u većoj mjeri kalira tijekom kuhanja i toplog dimljenja, gubi više mesnog soka i manje je pogodno za preradu u mesne proizvode. TST-meso lakše očituje nepoželjni miris i brže podliježe promjenama boje i procesima kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija
Utjecaj razgradnje glikogena na kakvoću i kulinarska svojstva mesa // Veterinarska stanica, 33 (2002), 2; 163-169 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Hadžiosmanović, M. & Kozačinski, L. (2002) Utjecaj razgradnje glikogena na kakvoću i kulinarska svojstva mesa. Veterinarska stanica, 33 (2), 163-169.
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2002}, pages = {163-169}, keywords = {glikogenoliza, kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {33}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Utjecaj razgradnje glikogena na kakvo\'{c}u i kulinarska svojstva mesa}, keyword = {glikogenoliza, kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2002}, pages = {163-169}, keywords = {glycogenolysis, meat quality}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {33}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Influence of glycogenolysis on meat quality and its culinary properties}, keyword = {glycogenolysis, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Index Veterinarius
  • Veterinary Buletin





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font