Pregled bibliografske jedinice broj: 117191
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // Zbornik sažetaka 35. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2002. str. 65-65 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 117191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
(Microbiological quality of milk and milk products)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Majnarić, Darko ; Kukuruzović, B.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 35. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2002, 65-65
Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 13.11.2002. - 15.11.2002
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost
(milk and milk products; microbiological correctness)
Sažetak
Mikrobiološka kakvoća konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda temeljni je pokazatelj njihove kakvoće. U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka 147 (18, 33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to, 42, 86% kozjeg mlijeka ; 36, 36% voćnog jogurta ; 33, 33% slatkog vrhnja ; 31, 51% kiselog vrhnja ; 26, 77% mekih (svježih) sireva ; 20, 51% konzumnog mlijeka ; 20, 00% sirnih namaza ; 15, 00% polutvrdih sireva ; 2, 63% maslaca ; 1, 72% topljenih sireva i 1, 16% jogurta. Razlogom mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su povećan broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećan ukupan broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolorane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene sulfitreducirajuće klostridije ili prisutnost Salmonella vrsta kao ni Listeria monocytogenes. Pretraženi uzorci kiselog mlijeka, mliječnih namaza, tvrdih sireva i sireva s plijesnima bili su mikrobiološki ispravni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
0053025
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Majnarić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)