Pregled bibliografske jedinice broj: 1171877
Mikroplastika - potencijalni rizik za sigurnost hrane morskog podrijetla
Mikroplastika - potencijalni rizik za sigurnost hrane morskog podrijetla // Veterinarska stanica, 53 (2022), 3; 313-328 doi:10.46419/vs.53.3.11 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1171877 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroplastika - potencijalni rizik za sigurnost
hrane morskog podrijetla
(Microplastics - a potential risk for seafood safety)
Autori
Bogdanović, Tanja ; Pleadin, Jelka ; Petričević, Sandra ; Brkljača, Mia ; Listeš, Irena ; Listeš, Eddy
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 53
(2022), 3;
313-328
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikroplastika ; hrana morskog podrijetla ; pojavnost ; procjena izloženosti
(microplastics ; seafood ; occurrence ; exposure assessment)
Sažetak
Mikroplastika (MP) je prepoznata kao okolišni kontaminant višestrukih opasnosti na temelju fizičkih učinaka zbog veličine čestica, oblika i koncentracije te kemijskih učinaka povezanih s opasnim kemikalijama. Sve je više dokaza o prisutnosti MP u hrani, a posljednjih godina se eksponencijalno povećava i broj publikacija o njezinoj prisutnosti u hrani morskog podrijetla. Međutim, analitičke metode detekcije u hrani morskog podrijetla su unatoč dostupnosti širokog spektra instrumentalnih tehnika za izolaciju i određivanje njezinih fizikalnih svojstava ograničene. Potpuni analitički postupak donosi podatke o kemijskom sastavu i morfološkoj strukturi čestica, ali niti jedna instrumentalna tehnika ne udovoljava svim zahtjevima analize MP. Primjena većeg raspona komplementarnih analitičkih metodologija u pogledu otkrivanja i identifikacije ispunjava zahtjevnost analize ovog okolišnog kontaminanta. Pojava i vrsta unesene MP, kao i njezini zdravstveni učinci koji se trenutno ispituju, uključuju biološke, kemijske i fizičke vrste utjecaja. U svrhu procjene utjecaja MP iz hrane morskog podrijetla na ljudsko zdravlje prvo se mora kvantificirati izloženost, a zatim utvrditi je li ta izloženost dovoljno velika da bi izazvala posljedice sa štetnim učincima. Izloženost ljudi hrani morskog podrijetla izaziva zabrinutosti zbog njezine kontinuirane akumulacije u okolišu. Cilj ovog rada je prikazati dosadašnje spoznaje o prisutnosti MP u hrani morskog podrijetla: školjkašima, ribi i rakovima kao glavnim izvorima. Posebno se analiziraju postojeći analitički pristupi ekstrakcije i instrumentalnog određivanja koncentracije, oblika i vrste materijala MP u zahtjevnim biološkim uzorcima. Istaknuta je potreba daljnje istraživačke aktivnosti o ovom kontaminantu, kao i potreba za stvaranje baze podataka koja je neophodna za uspostavu zakonodavstva u području hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Irena Listeš
(autor)
Sandra Petričević
(autor)
Mia Brkljača
(autor)
Eddy Listeš
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Tanja Bogdanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus