Pregled bibliografske jedinice broj: 1171650
Agronomska i gospodarska vrijednost facelije
Agronomska i gospodarska vrijednost facelije // Glasilo Future, (2021), 4; 65-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 1171650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska i gospodarska vrijednost facelije
(Agronomic and economic value of phacelia)
Autori
Dujmović Purgar, Dubravka ; Palčić, Mateja ; Barić, Klara ; Jareš, Dario ; Svečnjak, Zlatko
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575)
(2021), 4;
65-75
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
korov, zelena gnojidba, krmna kultura, zaštitni usjev, medonosna vrsta
(weed, green manure, fodder crops, cover crop, honey species.)
Sažetak
Facelija (Phacelia tanacetifolia Benth.) je jednogodišnja zeljasta biljna vrsta uspravne stabljike, razdijeljenih listova i karakterističnih sitnih, plavoljubičastih cvjetova skupljenih u kovrčicu (cincinnus). Može se uzgajati kao kultivirana vrsta za zelenu gnojidbu jer poboljšava plodnost tla obogaćivanjem organskim tvarima. Na tlu podložnom eroziji facelija se sije kao zaštitni usjev, a kao pokrovni usjev pomaže u potiskivanju korova, ima i nematocidno djelovanje pa poboljšava pedohigijenu tla. Može se uzgajati i za proizvodnju zelene krme, silaže i sijena za hranidbu stoke. Međutim, zbog visokog udjela nektara i peludi u cvijetu, facelija je potencijalno jedna od najznačajnijih medonosnih vrsta. Zbog velikog broja cvjetova, biljka odnosno usjev facelije je odlična paša za medonosne i solitarne pčele, te bumbare, a cvatnja može trajati i do šest tjedana. Ima korisnu ulogu za oprašivače, ali isto tako doprinosi boljoj oplodnji ratarskog, povrtlarskog, ljekovitog i drugog bilja. Poznata su i ljekovita svojstva facelije, a ima i ornamentalni značaj. Agronomska i gospodarska vrijednost facelije proizlaze iz njezinih morfoloških, bioloških i ekoloških svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zlatko Svečnjak
(autor)
Klara Barić
(autor)
Dubravka Dujmović Purgar
(autor)
Dario Jareš
(autor)