Pregled bibliografske jedinice broj: 1171254
Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika
Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika, 2021., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1171254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u
plazmi kardiovaskularnih bolesnika
(Effect of resveratrol on antioxidant capacity in
plasma of patients with cardiovascular disease)
Autori
Gmižić, Daria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.02
Godina
2021
Stranica
50
Mentor
Rašić, Dubravka ; Đikić, Domagoj
Ključne riječi
stilben, fitoaleksin, antioksidans, oksidacijski stres, vino, FRAP
(stilbene, phytoalexin, antioxidant, oxidative stress, wine, FRAP)
Sažetak
Resveratrol je poznati antioksidans pronađen u vinu, bobičastom voću i kikirikiju i pripisuje mu se zaštitnički učinak na ljudski organizam. Njegova biosinteza potaknuta je stresnim uvjetima poput napada patogena i UV zračenja. U ovom diplomskom radu metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) izmjerena je koncentracija resveratrola u plazmi kardiovaskularnih bolesnika predviđenih za operaciju koji su uzimali resveratrol ili placebo u kapsulama dva puta na dan od ukupno 800 mg po danu. Krv je uzorkovana tijekom i nakon operacije. Također, u uzorcima plazme pacijenata koji su primali resveratrol i u kontrolnim uzorcima FRAP metodom spektrofotometrijski je izmjeren antioksidacijski kapacitet plazme. Izmjerena koncentracija resveratrola je niska u odnosu na primljenu doza što ukazuje na nisku bioraspoloživost resveratrola zbog njegovog ekstenzivnog metabolizma. Dobiveni visoki koeficijenti varijacije koncentracije resveratrola ukazuju na razlike među ispitanicima u sastavu crijevne mikrobiote, genetičkom polimorfizmu u enzimima faze II. metabolizma i cirkadijanom ritmu. Antioksidacijski kapacitet plazme statistički je pozitivno koreliran s koncentracijom resveratrola. Antioksidacijski kapacitet plazme nakon operacije je bio statistički niži u uzorcima plazme ljudi tretiranih resveratrolom u odnosu na tretirane placeboom što ukazuje na nespecifičnost FRAP metode stoga, za potpuniji uvid u učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet trebalo bi se primijeniti i druge metode mjerenja antioksidativne aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Temeljne medicinske znanosti, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb