Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1171254

Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika


Gmižić, Daria
Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika, 2021., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1171254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika
(Effect of resveratrol on antioxidant capacity in plasma of patients with cardiovascular disease)

Autori
Gmižić, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.02

Godina
2021

Stranica
50

Mentor
Rašić, Dubravka ; Đikić, Domagoj

Ključne riječi
stilben, fitoaleksin, antioksidans, oksidacijski stres, vino, FRAP
(stilbene, phytoalexin, antioxidant, oxidative stress, wine, FRAP)

Sažetak
Resveratrol je poznati antioksidans pronađen u vinu, bobičastom voću i kikirikiju i pripisuje mu se zaštitnički učinak na ljudski organizam. Njegova biosinteza potaknuta je stresnim uvjetima poput napada patogena i UV zračenja. U ovom diplomskom radu metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) izmjerena je koncentracija resveratrola u plazmi kardiovaskularnih bolesnika predviđenih za operaciju koji su uzimali resveratrol ili placebo u kapsulama dva puta na dan od ukupno 800 mg po danu. Krv je uzorkovana tijekom i nakon operacije. Također, u uzorcima plazme pacijenata koji su primali resveratrol i u kontrolnim uzorcima FRAP metodom spektrofotometrijski je izmjeren antioksidacijski kapacitet plazme. Izmjerena koncentracija resveratrola je niska u odnosu na primljenu doza što ukazuje na nisku bioraspoloživost resveratrola zbog njegovog ekstenzivnog metabolizma. Dobiveni visoki koeficijenti varijacije koncentracije resveratrola ukazuju na razlike među ispitanicima u sastavu crijevne mikrobiote, genetičkom polimorfizmu u enzimima faze II. metabolizma i cirkadijanom ritmu. Antioksidacijski kapacitet plazme statistički je pozitivno koreliran s koncentracijom resveratrola. Antioksidacijski kapacitet plazme nakon operacije je bio statistički niži u uzorcima plazme ljudi tretiranih resveratrolom u odnosu na tretirane placeboom što ukazuje na nespecifičnost FRAP metode stoga, za potpuniji uvid u učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet trebalo bi se primijeniti i druge metode mjerenja antioksidativne aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Temeljne medicinske znanosti, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Daria Gmižić (autor)

Avatar Url Domagoj Đikić (mentor)

Avatar Url Dubravka Rašić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Gmižić, Daria
Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika, 2021., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Gmižić, D. (2021) 'Učinak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gmi\v{z}i\'{c}, Daria}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {stilben, fitoaleksin, antioksidans, oksidacijski stres, vino, FRAP}, title = {U\v{c}inak resveratrola na antioksidacijski kapacitet u plazmi kardiovaskularnih bolesnika}, keyword = {stilben, fitoaleksin, antioksidans, oksidacijski stres, vino, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gmi\v{z}i\'{c}, Daria}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {stilbene, phytoalexin, antioxidant, oxidative stress, wine, FRAP}, title = {Effect of resveratrol on antioxidant capacity in plasma of patients with cardiovascular disease}, keyword = {stilbene, phytoalexin, antioxidant, oxidative stress, wine, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font