Pregled bibliografske jedinice broj: 1171024
Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla
Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP važnost u izvanrednim okolnostima / Korunić, Javorka (ur.).
Zagreb: Korunić, 2015. str. 89-98 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1171024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih
programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane
životinjskog podrijetla
(Cleaning as part of HACCP prerequisite programs in
the facility for the production of food of animal
origin)
Autori
Vešligaj, Božica ; Pahor, Đana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
DDD i ZUPP važnost u izvanrednim okolnostima
/ Korunić, Javorka - Zagreb : Korunić, 2015, 89-98
Skup
Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda
Mjesto i datum
Mošćenička Draga, Hrvatska, 24.03.2015. - 27.03.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hrana, higijena, sanitarni postupci, dezinfekcija
(food, hygiene, sanitary procedures, desinfection)
Sažetak
Sukladno zakonskim propisima (Zakon o hrani, „Narodne novine“ br. 81/13, 14/14), svaki subjekt koji posluje s hranom (SPH) mora imati uveden HACCP sustav. Da bi sustav uopće bio uveden, stoga i pravovaljan, moralo se zadovoljiti i ispuniti puno predradnji i postupaka. Između ostalog, subjekt koji proizvodi hranu životinjskog podrijetla mora ispunjavati sve uvjete zadane dobrom proizvođačkom praksom (DPP) i dobrom higijenskom praksom (DHP) te provoditi sanitarne operativne postupke (SOP). DHP podrazumijeva sve radnje vezane uz higijenu zaposlenika, radne odjeće i postupke pranja, čišćenja i dezinfekcije. DPP podrazumijeva higijenu objekta u kojem se hrana proizvodi i higijenu okoliša tog objekta, stanjem i higijenom opreme za proizvodnju hrane, postupcima dezinsekcije i deratizacije. Kad govorimo o postupcima čišćenja, pranja i dezinfekcije koji se provode u objektu za proizvodnju hrane, postupci DPP i DHP se isprepliću, nadopunjavaju i uvjetuju jedni druge. Jedino na taj način je i moguće dobiti dobre rezultate nakon provođenja svih potrebnih radnji da se zadovolje oba preduvjetna programa. Od svega navedenog, ništa manje nisu važni i zaposlenici koji te poslove obavljaju, njihova edukacija i motivacija za rad. U ovom radu bit će riječ o čišćenju i pranju, tehnikama, sredstvima i kemikalijama koje se u tim postupcima koriste. Cilj rada je ukazati na važnost pomalo banalnih, jednostavnih ili srednje složenih poslova, čiji su rezultati jako bitni za dobivanje zdravstveno ispravne hrane koja se proizvodi u tim prostorima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)