Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1171024

Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla


Vešligaj, Božica; Pahor, Đana
Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP važnost u izvanrednim okolnostima / Korunić, Javorka (ur.).
Zagreb: Korunić, 2015. str. 89-98 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1171024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla
(Cleaning as part of HACCP prerequisite programs in the facility for the production of food of animal origin)

Autori
Vešligaj, Božica ; Pahor, Đana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
DDD i ZUPP važnost u izvanrednim okolnostima / Korunić, Javorka - Zagreb : Korunić, 2015, 89-98

Skup
Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda

Mjesto i datum
Mošćenička Draga, Hrvatska, 24.03.2015. - 27.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hrana, higijena, sanitarni postupci, dezinfekcija
(food, hygiene, sanitary procedures, desinfection)

Sažetak
Sukladno zakonskim propisima (Zakon o hrani, „Narodne novine“ br. 81/13, 14/14), svaki subjekt koji posluje s hranom (SPH) mora imati uveden HACCP sustav. Da bi sustav uopće bio uveden, stoga i pravovaljan, moralo se zadovoljiti i ispuniti puno predradnji i postupaka. Između ostalog, subjekt koji proizvodi hranu životinjskog podrijetla mora ispunjavati sve uvjete zadane dobrom proizvođačkom praksom (DPP) i dobrom higijenskom praksom (DHP) te provoditi sanitarne operativne postupke (SOP). DHP podrazumijeva sve radnje vezane uz higijenu zaposlenika, radne odjeće i postupke pranja, čišćenja i dezinfekcije. DPP podrazumijeva higijenu objekta u kojem se hrana proizvodi i higijenu okoliša tog objekta, stanjem i higijenom opreme za proizvodnju hrane, postupcima dezinsekcije i deratizacije. Kad govorimo o postupcima čišćenja, pranja i dezinfekcije koji se provode u objektu za proizvodnju hrane, postupci DPP i DHP se isprepliću, nadopunjavaju i uvjetuju jedni druge. Jedino na taj način je i moguće dobiti dobre rezultate nakon provođenja svih potrebnih radnji da se zadovolje oba preduvjetna programa. Od svega navedenog, ništa manje nisu važni i zaposlenici koji te poslove obavljaju, njihova edukacija i motivacija za rad. U ovom radu bit će riječ o čišćenju i pranju, tehnikama, sredstvima i kemikalijama koje se u tim postupcima koriste. Cilj rada je ukazati na važnost pomalo banalnih, jednostavnih ili srednje složenih poslova, čiji su rezultati jako bitni za dobivanje zdravstveno ispravne hrane koja se proizvodi u tim prostorima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Đana Pahor (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vešligaj, Božica; Pahor, Đana
Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP važnost u izvanrednim okolnostima / Korunić, Javorka (ur.).
Zagreb: Korunić, 2015. str. 89-98 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vešligaj, B. & Pahor, Đ. (2015) Mehanička dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla. U: Korunić, J. (ur.)DDD i ZUPP važnost u izvanrednim okolnostima.
@article{article, author = {Ve\v{s}ligaj, Bo\v{z}ica and Pahor, \DJana}, editor = {Koruni\'{c}, J.}, year = {2015}, pages = {89-98}, keywords = {hrana, higijena, sanitarni postupci, dezinfekcija}, title = {Mehani\v{c}ka dezinfekcija kao dio preduvjetnih programa HACCP u objektu za proizvodnju hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {hrana, higijena, sanitarni postupci, dezinfekcija}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Mo\v{s}\'{c}eni\v{c}ka Draga, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ve\v{s}ligaj, Bo\v{z}ica and Pahor, \DJana}, editor = {Koruni\'{c}, J.}, year = {2015}, pages = {89-98}, keywords = {food, hygiene, sanitary procedures, desinfection}, title = {Cleaning as part of HACCP prerequisite programs in the facility for the production of food of animal origin}, keyword = {food, hygiene, sanitary procedures, desinfection}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Mo\v{s}\'{c}eni\v{c}ka Draga, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font