Pregled bibliografske jedinice broj: 1170596
Isplati li se proizvoditi luk i češnjak?
Isplati li se proizvoditi luk i češnjak? // Gospodarski list, 20 (2021), 10-11 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1170596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Isplati li se proizvoditi luk i češnjak?
(Is it profitable to produce onions and garlic?)
Autori
Šakić Bobić, Branka
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 20
(2021);
10-11
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
luk, češnjak, isplativost
(onion, garlic, profitability)
Sažetak
Zanimljivo je da su luk i češnjak među najzastupljenijim povrćem u domaćoj proizvodnji, uz rajčicu, kupus, papriku i lubenicu, ali se ipak značajne količine uvoze i to najviše iz Nizozemske.Povrćare uglavnom muče upravo ove niske otkupne cijene, ali ističu da nemaju izbora i moraju prodavati ono što proizvedu veletrgovcima jer bi im inače roba mogla propasti, s obzirom da malo tko ima odgovarajuća skladišta. Prema tome, ukoliko se želi ići na višu cijenu i plasiranje na tržište bez prekupaca i veletrgovaca, u vrijeme kad je cijena najviša, treba imati odgovarajuća skladišta (luk se nakon vađenja mora očistiti, djelomično kalibrirati i spremiti na temperaturu 1-2°C i relativnu vlagu zraka od 65%). Budući je skladište ozbiljna investicija, svaki oblik udruživanja proizvođača olakšao bi takvo ulaganje, a koristi bi mogli imati svi proizvođači koji sudjeluju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)