Pregled bibliografske jedinice broj: 1170250
KOLOREKTALNI KARCINOM U HRVATSKOJ
KOLOREKTALNI KARCINOM U HRVATSKOJ // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 163-163 (radionica, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1170250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KOLOREKTALNI KARCINOM U HRVATSKOJ
(COLORECTAL CANCER IN CROATIA)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 163-163
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Radionica
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kolorektalni karcinom, nacionalni programa ranog otkrivanja, prehrana
(colorectal cancer, national program of early detection, nutrition)
Sažetak
Kolorektalni karcinom je najčešće sijelo raka u Hrvatskoj, s ukupno 3 600 novooboljelih godišnje, što znači da svaki dan imamo 10 novo dijagnosticiranih. Treće je najčešće sijelo maligne bolesti u muškaraca (16 % svih karcinoma) i drugi po učestalosti u žena (14 %) u Hrvatskoj. Hrvatska se nalazi i u samom svjetskom vrhu zemalja s visokom učestalošću i smrtnošću od kolorektalnog karcinoma. Ono po čemu se kolorektalni karcinom razlikuje od svih ostalih je njegova jaka povezanost s prehranom. Visoka konzumacija crvenog (npr. govedina) i procesiranog mesa (npr. kobasice, kulen) povećava rizik za obolijevanje i progresiju kolorektalnog karcinoma. S druge strane, hrana bogata vitaminom D i kalcijem poput mlijeka i mliječnih proizvoda, čini se ima zaštitni učinak, a moguće je da zaštitnu ulogu ima i vitamin B12 koji je u značajnoj količini zastupljen upravo u ovim namirnicama. Iz navedenog je jasno kako se može očekivati da će se regionalne razlike u prehrani između regija Hrvatske očitovati i u obroju novooboljelih. U sklopu radionice predstavit ćemo Nacionalni programa ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma, koje se mjere poduzimaju kako bi odziv na program ranog otkrivanja bio veći, uključujući i ulogu obiteljskog liječnika, koje su novosti u dijagnostici i liječenju te analizirati ulogu prehrane kao najvažnijeg modulatora rizika kod sporadičnih oblika bolesti ali i važnim aspektom u rekurenciji bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam