Pregled bibliografske jedinice broj: 1168397
Primjena kukuruza u različitim industrijama
Primjena kukuruza u različitim industrijama // Zbornik radova: Treća međunarodna znanstveno-stručna studentska konferencija Skei 2018 / Smoljić, Mirko ; Guzovski, Marina ; Stojanović, Slobodan (ur.).
Vukovar: Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, 2018. str. 77-85 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1168397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kukuruza u različitim industrijama
(Application of corn in different industries)
Autori
Djaković, Ante ; Barišić, Dino ; Pamuković, Anita ; Nanjara, Ljiljana ; Dorbić, Boris ; Blažević, Lovorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova: Treća međunarodna znanstveno-stručna studentska konferencija Skei 2018
/ Smoljić, Mirko ; Guzovski, Marina ; Stojanović, Slobodan - Vukovar : Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, 2018, 77-85
ISBN
978-953-7734-23-7
Skup
3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija (SKEI 2018)
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 25.05.2018. - 25.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kukuruz, prehrambena industrija, škrob, etanol.
(maize, food industry, starch, ethanol.)
Sažetak
Kukuruz (Zea mays L.) je podrijetlom iz Srednje Amerike, nakon otkrića američkog kontinenta prenesen je u Europu i druge kontinente. Prema FAOSTAT -u najveće požnjevene površine kukuruza u razdoblju od 2012. do 2014. godine imale su Kina (oko 36 milijuna ha), SAD (oko 34, 7 milijuna ha) i Brazil (oko 14, 9 milijuna ha). U EU-i je najveća proizvodnja kukuruza u Francuskoj, Rumunjskoj, Italiji i Mađarskoj. Hrvatska sa svojom proizvodnjom kukuruza čini 2, 7% europske proizvodnje. Proizvodi od kukuruza imaju širok raspon iskoristivosti. U posljednjem desetljeću porasla je proizvodnja različitih proizvoda od kukuruza kao što su: škrob, sladila i pića, ulje, ljepilo, industrijski alkohol i etanol za gorivo. Njegovi proizvodi najviše se koriste u poljoprivrednoj industriji, gdje se 67% proizvedenog kukuruza potroši u stočnoj proizvodnji. Postupak dobivanja škroba iz zrna kukuruza smatra se najsloženijom tehnologijom u prehrambenoj industriji te se različitim tehnološkim procesima dobivaju kukuruzni škrob, dekstrini, kukuruzni sirupi, dekstroza i modificirani kukuruzni škrob. Etanol dobiven iz kukuruza odavno se smatra odličnim energentom koji bi u svojoj masovnijoj primjeni smanjio opseg eksploatacije nafte. Gledajući svjetsku proizvodnju etanola, najveći proizvođači su SAD, Brazil i Europa. Etanol nastaje hidrolizom škroba u šećere koji se pomoću kvasaca fermentiraju u etanol. Ovim postupkom se dobiva 40% etanola u SAD-u.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Lovorka Blažević
(autor)
Boris Dorbić
(autor)
Anita Pamuković
(autor)
Ljiljana Nanjara
(autor)