Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167976

Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup


Šiljeg, Silvija; Panđa, Lovre; Domazetović, Fran
Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup // Geodetski glasnik, (2021), NO 52; 27-41 doi:UDK 528.946:338.483 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1167976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup
(SPATIAL ANALYSIS OF GASTRONOMIC FACILITIES IN URBAN AREA OF ZADAR - A GIS APPROACH)

Autori
Šiljeg, Silvija ; Panđa, Lovre ; Domazetović, Fran

Izvornik
Geodetski glasnik (1512-6102) (2021), NO 52; 27-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
dostupnost, rasprostranjenost, GIS, Zadar
(access, distribution, GIS, Zadar)

Sažetak
Gastronomija nekog mjesta najčešće se kao tema obrađuje u kontekstu turističke ponude ili pak kao osnovni čimbenik za gastronomski identitet destinacije. U svim dosadašnjim istraživanjima o gastronomskom identitetu nekog grada, izostaje prostorna analiza gastronomskih objekata. Osnovni cilj ovog rada je provesti prostornu analizu gastronomskih objekata primjenom kriterija dostupnosti, rasprostranjenosti i demografske napučenosti u urbanom području Zadra primjenom GIS tehnologije. Metodološki okvir provedenog istraživanja podjeljen je na četiri glavne faze: prikupljanje, obrada, analiza i vizualizacija podataka. Na temelju provedenih GIS analiza zaključeno je da je prostorna distribucija gastronomskih objekata u naselju Zadar zadovoljavajuća. Više od ¾ stanovnika Zadra živi u zoni do 5 minuta hoda do najbližeg gastronomskog objekta. Distribucija gastronomskih objekata, osobito restorana i objekata brze prehrane, ne ovisi o lokaciji stanovanja, već o lokaciji radnog mjesta ili turističkoj atraktivnosti. Predloženi metodološki okvir može poslužiti kao osnova za razvoj teorijskog koncepta gastro grada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geografija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Fran Domazetović (autor)

Avatar Url Lovre Panđa (autor)

Avatar Url Silvija Šiljeg (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.suggsbih.ba

Citiraj ovu publikaciju:

Šiljeg, Silvija; Panđa, Lovre; Domazetović, Fran
Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup // Geodetski glasnik, (2021), NO 52; 27-41 doi:UDK 528.946:338.483 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Šiljeg, S., Panđa, L. & Domazetović, F. (2021) Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup. Geodetski glasnik, (NO 52), 27-41 doi:UDK 528.946:338.483.
@article{article, author = {\v{S}iljeg, Silvija and Pan\dja, Lovre and Domazetovi\'{c}, Fran}, year = {2021}, pages = {27-41}, DOI = {UDK 528.946:338.483}, keywords = {dostupnost, rasprostranjenost, GIS, Zadar}, journal = {Geodetski glasnik}, doi = {UDK 528.946:338.483}, number = {NO 52}, issn = {1512-6102}, title = {Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom podru\v{c}ju Zadra - GIS pristup}, keyword = {dostupnost, rasprostranjenost, GIS, Zadar} }
@article{article, author = {\v{S}iljeg, Silvija and Pan\dja, Lovre and Domazetovi\'{c}, Fran}, year = {2021}, pages = {27-41}, DOI = {UDK 528.946:338.483}, keywords = {access, distribution, GIS, Zadar}, journal = {Geodetski glasnik}, doi = {UDK 528.946:338.483}, number = {NO 52}, issn = {1512-6102}, title = {SPATIAL ANALYSIS OF GASTRONOMIC FACILITIES IN URBAN AREA OF ZADAR - A GIS APPROACH}, keyword = {access, distribution, GIS, Zadar} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EBSCO Academic Search Ultimate
  • DOAJ
  • Index Copernicus
  • ResearchBib
  • WorldCat
  • EZB
  • ESJI
  • Europub
  • IZOR, SIS, Scinapse, Ingenta Connect, DRJI, OAJI, Masader


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font