Pregled bibliografske jedinice broj: 1167815
Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.)
Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.), 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.)
(Chemical composition of rowanberry (Sorbus aucuparia
L.))
Autori
Gernhardt, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2021
Stranica
21
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
jarebika ; kemijski sastav ; Sorbus aucuparia L.
(chemical composition ; rowanberry ; Sorbus aucuparia L.)
Sažetak
Jarebika (Sorbus aucuparia L.) listopadno je drvo čiji plod svrstavamo u bobičasto voće. Plod sadrži 78 kcal/100 g, a kemijski sastav čini 72 % vode, 0, 55-1, 70 % pepela, 6 % šećera, oko 3 % lipida te oko 3 % proteina. Podnosi raznovrsne uvjete rasta pa je stablo rašireno diljem sjeverne polutke. Plod je bogat antioksidansima što mu daje antiupalna, antidijabetička, antikancerogena te antimikrobna svojstva, a time ujedno i velik te neiskorišten potencijal za primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te drvodjelstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam