Pregled bibliografske jedinice broj: 1167801
Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti
Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u
hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom
izvornosti
(Nutraceutical and antinutraceutical components of
Croatian red wines with protected designation of
origin)
Autori
Žurga, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.12
Godina
2019
Stranica
156
Mentor
Vahčić, Nada ; Malenica , Mladenka
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; fenolni spojevi ; elementi ; kontaminanti ; kanonička diskriminacijska analiza ; crno vino
(antioxidant capacity ; phenolic compounds ; elements ; contaminants ; canonical discriminant activity ; red wine)
Sažetak
Antioksidacijski kapacitet te koncentracije nutraceutičkih (fenolni spojevi, makro-, mikro- i elementi u tragovima) i antinutraceutičkih (toksični elementi, biogeni amini, okratoksin A) komponenata određene su u 110 uzoraka hrvatskih crnih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Istraživanje je obuhvatilo vina sedam sorti iz pet godišta berbe i sedam zaštićenih oznaka izvornosti. Antioksidacijski kapacitet vina te koncentracije pojedinačnih fenola u hrvatskim su vinima ovisne većim dijelom o geografskom podrijetlu vina, a manjim dijelom o karakteristikama proizvodne sorte, dok je elementni sastav vina najvećim dijelom ovisan o geografskom podrijetlu vina. Među biogenim aminima, histamin je jedini bio sortno i regionalno specifičan. Više koncentracije histamina izmjerene su u vinima s višim pH te u vinima proizvedenim od grožđa ubranog u klimatološki nepovoljnoj godini. Koncentracije okratoksina A i udio kontaminiranih vina postupno je rastao od sjevera prema jugu. Također je učestalost kontaminacije upućivala na sortno specifičnu osjetljivost. Analizom glavnih komponenata i kanoničkom diskriminacijskom analizom istražen je potencijal ispitivanih fenolnih spojeva i elemenata za diskriminaciju hrvatskih crnih vina s obzirom na sortu, geografsko podrijetlo i godište berbe. Učinkoviti fenolni spojevi u diskriminaciji vina bili su: katehin, kvercetin, miricetin, vanilinska i ferulinska kiselina i resveratrol. Učinkoviti elementi u diskriminaciji vina bili su K, Na, Al, Cr, Co i As.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb