Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167801

Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti


Žurga, Paula
Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1167801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti
(Nutraceutical and antinutraceutical components of Croatian red wines with protected designation of origin)

Autori
Žurga, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2019

Stranica
156

Mentor
Vahčić, Nada ; Malenica , Mladenka

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; fenolni spojevi ; elementi ; kontaminanti ; kanonička diskriminacijska analiza ; crno vino
(antioxidant capacity ; phenolic compounds ; elements ; contaminants ; canonical discriminant activity ; red wine)

Sažetak
Antioksidacijski kapacitet te koncentracije nutraceutičkih (fenolni spojevi, makro-, mikro- i elementi u tragovima) i antinutraceutičkih (toksični elementi, biogeni amini, okratoksin A) komponenata određene su u 110 uzoraka hrvatskih crnih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Istraživanje je obuhvatilo vina sedam sorti iz pet godišta berbe i sedam zaštićenih oznaka izvornosti. Antioksidacijski kapacitet vina te koncentracije pojedinačnih fenola u hrvatskim su vinima ovisne većim dijelom o geografskom podrijetlu vina, a manjim dijelom o karakteristikama proizvodne sorte, dok je elementni sastav vina najvećim dijelom ovisan o geografskom podrijetlu vina. Među biogenim aminima, histamin je jedini bio sortno i regionalno specifičan. Više koncentracije histamina izmjerene su u vinima s višim pH te u vinima proizvedenim od grožđa ubranog u klimatološki nepovoljnoj godini. Koncentracije okratoksina A i udio kontaminiranih vina postupno je rastao od sjevera prema jugu. Također je učestalost kontaminacije upućivala na sortno specifičnu osjetljivost. Analizom glavnih komponenata i kanoničkom diskriminacijskom analizom istražen je potencijal ispitivanih fenolnih spojeva i elemenata za diskriminaciju hrvatskih crnih vina s obzirom na sortu, geografsko podrijetlo i godište berbe. Učinkoviti fenolni spojevi u diskriminaciji vina bili su: katehin, kvercetin, miricetin, vanilinska i ferulinska kiselina i resveratrol. Učinkoviti elementi u diskriminaciji vina bili su K, Na, Al, Cr, Co i As.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Mladenka Malenica (mentor)

Avatar Url Paula Žurga (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žurga, Paula
Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žurga, P. (2019) 'Nutraceutičke i antinutraceutičke komponente u hrvatskim crnim vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}urga, Paula}, year = {2019}, pages = {156}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, fenolni spojevi, elementi, kontaminanti, kanoni\v{c}ka diskriminacijska analiza, crno vino}, title = {Nutraceuti\v{c}ke i antinutraceuti\v{c}ke komponente u hrvatskim crnim vinima sa za\v{s}ti\'{c}enom oznakom izvornosti}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, fenolni spojevi, elementi, kontaminanti, kanoni\v{c}ka diskriminacijska analiza, crno vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}urga, Paula}, year = {2019}, pages = {156}, keywords = {antioxidant capacity, phenolic compounds, elements, contaminants, canonical discriminant activity, red wine}, title = {Nutraceutical and antinutraceutical components of Croatian red wines with protected designation of origin}, keyword = {antioxidant capacity, phenolic compounds, elements, contaminants, canonical discriminant activity, red wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font