Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167797

Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018.


Matančević, Mirna
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018., 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1167797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018.
(Determination of the total phenols and antioxidant activity in Acacia honey-season 2018)

Autori
Matančević, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
42

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
med ; antioksidacijska aktivnost ; fenoli ; DPPH ; FRAP
(honey ; antioxidant activity ; phenols ; DPPH ; FRAP)

Sažetak
U ovom radu analiziran je 41 uzorak bagremova meda od kojih je jedan sa područja Bosne i Hercegovine, ostatak sa područja Hrvatske. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, FRAP i DPPH. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 34, 75 do 157, 25 mg GAE·kg-1 meda, ˝radical scavenging˝ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 21, 18 mg·mL-1 do 137, 43 mg·mL-1 te antioksidacijska aktivnost određena pomoću FRAP metode u rasponu od 96, 29 do 300, 09 µM Fe(II) 10%-tne otopine meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matančević, Mirna
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018., 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matančević, M. (2019) 'Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018.', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matan\v{c}evi\'{c}, Mirna}, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {med, antioksidacijska aktivnost, fenoli, DPPH, FRAP}, title = {Odre\djivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018.}, keyword = {med, antioksidacijska aktivnost, fenoli, DPPH, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matan\v{c}evi\'{c}, Mirna}, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {honey, antioxidant activity, phenols, DPPH, FRAP}, title = {Determination of the total phenols and antioxidant activity in Acacia honey-season 2018}, keyword = {honey, antioxidant activity, phenols, DPPH, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font