Pregled bibliografske jedinice broj: 1167797
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018.
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018., 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijske
aktivnosti u bagremovu medu-sezona 2018.
(Determination of the total phenols and antioxidant
activity in Acacia honey-season 2018)
Autori
Matančević, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
42
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med ; antioksidacijska aktivnost ; fenoli ; DPPH ; FRAP
(honey ; antioxidant activity ; phenols ; DPPH ; FRAP)
Sažetak
U ovom radu analiziran je 41 uzorak bagremova meda od kojih je jedan sa područja Bosne i Hercegovine, ostatak sa područja Hrvatske. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, FRAP i DPPH. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 34, 75 do 157, 25 mg GAE·kg-1 meda, ˝radical scavenging˝ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 21, 18 mg·mL-1 do 137, 43 mg·mL-1 te antioksidacijska aktivnost određena pomoću FRAP metode u rasponu od 96, 29 do 300, 09 µM Fe(II) 10%-tne otopine meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija