Pregled bibliografske jedinice broj: 1166927
Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe
Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 3 (2021), 23; 225-233 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1166927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe
(Application of moisture absorbers for meat and fish
packaging)
Autori
Gabrić, Domagoj ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario ; Galić, Kata
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 3
(2021), 23;
225-233
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
apsorberi vlage, pakiranje, meso, riba
(moisture absorbers, packaging, meat, fish)
Sažetak
Svježe meso i riba prirodno sadrže veliku količinu vode koja se, zbog oksidacijskih procesa i oštećenja stanične membrane nakon rezanja, otpušta u obliku mesnog soka u upakirani proizvod. Prisutni mesni sok potrošač doživljava kao nepoželjnu karakteristiku, te stoga slijedi i njegovo odbijanje kupnje takvog proizvoda. Isto tako, višak vode potiče mikrobiološki rast, smanjujući stabilnost i trajnost upakiranog mesa. Kako bi se izbjegao taj problem, i postigao privlačan izgled proizvoda, kod pakiranja mesa i ribe koriste se podlošci za apsorpciju mesnog soka. Uporaba apsorbera vlage zajedno sa spojevima sa antimikrobnim djelo
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Central and East European Online Library - CEEOL
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record