Pregled bibliografske jedinice broj: 1166485
Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
(Meat processing on family farms)
Autori
Levak, Mihael
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
24
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
OPG ; prerada mesa ; soljenje ; dimljenje ; zrenje ; kulen ; pršut
(family farms ; meat processing ; salting ; smoking ; ripening ; kulen ; prosciutto)
Sažetak
Preradom mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) se iz sirovine (najčešće svinjetine iz vlastitog uzgoja) dobiva širok asortiman domaćih proizvoda namijenjen vlastitoj, ali i javnoj potrošnji. U proces prerade mesa uključeni su različiti procesi poput soljenja, fermentacije, dimljenja i zrenja. Mesne prerađevine proizvedene na OPG-u karakterizira autentičan okus i miris dobiven spojem kvalitetne sirovine i tradicije proizvodnje na domaćinstvima iz koje je proizašao niz proizvoda prepoznatljivih po svojim organoleptičkim osobinama, kvaliteti i tradiciji. Iz tog razloga, neki od tih proizvoda, poput slavonskog kulena i drniškog pršuta danas su zaštićeni europskim oznakama kvalitete hrane. Sa stajališta sigurnosti hrane prerada mesa predstavlja visoko rizičan proces, zbog čega se zakonskim okvirom, opremom i drugim mjerama u objektu za preradu mesa na OPG-u moraju osigurati potrebni tehnološki i higijenski uvjeti. Važan faktor uspješne prerade mesa na OPG-u u ekonomskom smislu je marketing i upoznavanje tržišta s određenim proizvodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)