Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166485

Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu


Levak, Mihael
Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
(Meat processing on family farms)

Autori
Levak, Mihael

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
24

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
OPG ; prerada mesa ; soljenje ; dimljenje ; zrenje ; kulen ; pršut
(family farms ; meat processing ; salting ; smoking ; ripening ; kulen ; prosciutto)

Sažetak
Preradom mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) se iz sirovine (najčešće svinjetine iz vlastitog uzgoja) dobiva širok asortiman domaćih proizvoda namijenjen vlastitoj, ali i javnoj potrošnji. U proces prerade mesa uključeni su različiti procesi poput soljenja, fermentacije, dimljenja i zrenja. Mesne prerađevine proizvedene na OPG-u karakterizira autentičan okus i miris dobiven spojem kvalitetne sirovine i tradicije proizvodnje na domaćinstvima iz koje je proizašao niz proizvoda prepoznatljivih po svojim organoleptičkim osobinama, kvaliteti i tradiciji. Iz tog razloga, neki od tih proizvoda, poput slavonskog kulena i drniškog pršuta danas su zaštićeni europskim oznakama kvalitete hrane. Sa stajališta sigurnosti hrane prerada mesa predstavlja visoko rizičan proces, zbog čega se zakonskim okvirom, opremom i drugim mjerama u objektu za preradu mesa na OPG-u moraju osigurati potrebni tehnološki i higijenski uvjeti. Važan faktor uspješne prerade mesa na OPG-u u ekonomskom smislu je marketing i upoznavanje tržišta s određenim proizvodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levak, Mihael
Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Levak, M. (2021) 'Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Levak, Mihael}, year = {2021}, pages = {24}, keywords = {OPG, prerada mesa, soljenje, dimljenje, zrenje, kulen, pr\v{s}ut}, title = {Prerada mesa na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu}, keyword = {OPG, prerada mesa, soljenje, dimljenje, zrenje, kulen, pr\v{s}ut}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Levak, Mihael}, year = {2021}, pages = {24}, keywords = {family farms, meat processing, salting, smoking, ripening, kulen, prosciutto}, title = {Meat processing on family farms}, keyword = {family farms, meat processing, salting, smoking, ripening, kulen, prosciutto}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font