Pregled bibliografske jedinice broj: 1166371
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 6; 497-505 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1166371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških
svinja i imunokastrata
(Pork production with entire males and immunocastrated pigs)
Autori
Karolyi, Danijel
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23
(2021), 6;
497-505
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; nerastovsko svojstvo ; kirurška kastracija ; proizvodnja nerasta ; imunokastracija
(pigs ; boar taint ; surgical castration ; production of entire males ; immunocastration)
Sažetak
Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)