Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166371

Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata


Karolyi, Danijel
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 6; 497-505 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1166371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata
(Pork production with entire males and immunocastrated pigs)

Autori
Karolyi, Danijel

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23 (2021), 6; 497-505

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje ; nerastovsko svojstvo ; kirurška kastracija ; proizvodnja nerasta ; imunokastracija
(pigs ; boar taint ; surgical castration ; production of entire males ; immunocastration)

Sažetak
Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.meso.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 6; 497-505 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Karolyi, D. (2021) Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (6), 497-505.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2021}, pages = {497-505}, keywords = {svinje, nerastovsko svojstvo, kirur\v{s}ka kastracija, proizvodnja nerasta, imunokastracija}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {23}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih mu\v{s}kih svinja i imunokastrata}, keyword = {svinje, nerastovsko svojstvo, kirur\v{s}ka kastracija, proizvodnja nerasta, imunokastracija} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2021}, pages = {497-505}, keywords = {pigs, boar taint, surgical castration, production of entire males, immunocastration}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {23}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Pork production with entire males and immunocastrated pigs}, keyword = {pigs, boar taint, surgical castration, production of entire males, immunocastration} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font