Pregled bibliografske jedinice broj: 1165650
Obrada voda grada Donjeg Miholjca
Obrada voda grada Donjeg Miholjca, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1165650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obrada voda grada Donjeg Miholjca
(Water technology and wastewater treatment in Donji
Miholjac)
Autori
Samardžić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Pnjak, Dragana
Ključne riječi
voda ; voda za ljudsku potrošnju ; tehnološki procesi
(water ; water for human consumption ; tehnological processes)
Sažetak
Voda, kemijske formule H2O, nužna je za život svih živih organizama. Voda namjenjena ljudskoj potrošnji je voda visoke kakvoće koja ne sadrži mikroorganizme, toksine te sadrži malu količinu mineralnih tvari. U Republici Hrvatskoj zdravstvena ispravnost voda za ljudsku potrošnju regulirana je Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13). Komunalno gospodarstvo Park d.o.o. grada Donjeg Miholjca opskrbljuje grada i prigradskih naselja vodom koja se crpi iz tri bunara na vodocrpilištu. Bunarska, neprerađena voda vodoopskrbnog sustava grada Donjeg Miholjca ne zadovoljava standarde zdravstvene ispravnosti vode za piće, te kao takva prolazi niz tehnoloških postupaka. Tehnološki postupci koji se primjenjuju su: aeracija, deferizacija, demanganizacija, aktivna filtracija, ultrafiltracija, UV sterilizacija, dezinfekcija ozonom i klorom. Pročišćavanje vode ovim postupcima uspiješno uklanjaju povišenu koncentraciju željeza, mangana, amonijaka arsena, također i koliformnih bakterija, enterokoka i Escherichie coli. Za kontrolu kvalitete isporučene vode zadužan je interni laboratorij, a učestalost kontrole internog laboratorija određena je HACCP sustavom kroz godišnji plan uzorkovanja internog laboratorija i monitoringom Zavoda za javno zdravstvo
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(mentor)