Pregled bibliografske jedinice broj: 1165463
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (2019), 1; 79-87 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1165463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i
mikrofloru mesa
(Effect of cooling and freezing on meat quality and
microflora)
Autori
Cvrtila, Željka ; Dobranić, Vesna
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XXI
(2019), 1;
79-87
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hlađenj emesa, zamrzavanje mesa, kakvoća mesa, mikroflora mesa
(cooling of meat, freezing of meat, meat quality, meat microflora)
Sažetak
Hlađenje i zamrzavanje mesa kao metode konzerviranja imaju brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. U usporedbi s ostalim postupcima konzerviranja, hlađenjem i zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa. Kakvoća tako konzerviranog mesa prvenstveno ovisi o brzini i temperaturi postupka hlađenja i zamrzavanja, te o kristalima leda koji nastaju tijekom zamrzavanja, njihovom položaju i veličini. Higijenska kakvoća ohlađenog i zamrznutog mesa ovisi prije svega o mikroflori sirovine, ali i o načinu i vremenu pohrane, načinu prijevoza i pravilnom čuvanju mesa u velikoprodajnim i maloprodajnim centrima. U radu se raspravlja o učincima hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski