Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165463

Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa


Cvrtila, Željka; Dobranić, Vesna
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (2019), 1; 79-87 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1165463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa
(Effect of cooling and freezing on meat quality and microflora)

Autori
Cvrtila, Željka ; Dobranić, Vesna

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XXI (2019), 1; 79-87

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
hlađenj emesa, zamrzavanje mesa, kakvoća mesa, mikroflora mesa
(cooling of meat, freezing of meat, meat quality, meat microflora)

Sažetak
Hlađenje i zamrzavanje mesa kao metode konzerviranja imaju brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. U usporedbi s ostalim postupcima konzerviranja, hlađenjem i zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa. Kakvoća tako konzerviranog mesa prvenstveno ovisi o brzini i temperaturi postupka hlađenja i zamrzavanja, te o kristalima leda koji nastaju tijekom zamrzavanja, njihovom položaju i veličini. Higijenska kakvoća ohlađenog i zamrznutog mesa ovisi prije svega o mikroflori sirovine, ali i o načinu i vremenu pohrane, načinu prijevoza i pravilnom čuvanju mesa u velikoprodajnim i maloprodajnim centrima. U radu se raspravlja o učincima hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Dobranić, Vesna
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (2019), 1; 79-87 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Cvrtila, Ž. & Dobranić, V. (2019) Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (1), 79-87.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna}, year = {2019}, pages = {79-87}, keywords = {hla\djenj emesa, zamrzavanje mesa, kakvo\'{c}a mesa, mikroflora mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XXI}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj hla\djenja i zamrzavanja na kakvo\'{c}u i mikrofloru mesa}, keyword = {hla\djenj emesa, zamrzavanje mesa, kakvo\'{c}a mesa, mikroflora mesa} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna}, year = {2019}, pages = {79-87}, keywords = {cooling of meat, freezing of meat, meat quality, meat microflora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XXI}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of cooling and freezing on meat quality and microflora}, keyword = {cooling of meat, freezing of meat, meat quality, meat microflora} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font