Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165411

Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis?


Djukić Koroljević, Zrinka; Ivković, Jakov; Vranešić Bender, Darija; Perić, Porin; Vukoja, Ivan
Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis? // Book of abstracts of the 13 International scientific and professional conference "With food to health" = Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 14-14 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1165411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis?
(Turmeric: a spice or a cure for osteoarthritis?)

Autori
Djukić Koroljević, Zrinka ; Ivković, Jakov ; Vranešić Bender, Darija ; Perić, Porin ; Vukoja, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of the 13 International scientific and professional conference "With food to health" = Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 14-14

ISBN
978-953-7005-79-5

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kurkuma ; kurkumin ; ljekovite tvari ; hrana kao lijek ; osteoartritis
(curcuma ; curcumin ; medicinal substance ; food as medicine ; osteoarthritis)

Sažetak
Osteoartritis (OA) je multifaktorijalna degenerativna bolest s upalnom komponentom, čije su incidencija i prevalencija posljednjih desetljeća u značajnom porastu, te trenutno globalno pogađa oko 240 milijuna ljudi. Uzrok nije u potpunosti razjašnjen, lijek za sada ne postoji, a terapijske intervencije usmjerene su poglavito kupiranju simptoma te usporenju progresije destrukcije zgloba. Od terapijskih opcija koje su na raspolaganju najviše se propisuju nesteroidni antireumatici. Danas se diferencira potreba za sigurnom a djelotvornom tvari, koja će biti korištena u adjuvantnom liječenju, ali i prevenciji bolesti. Jedna od takvih tvari je i kurkumin, hidrofobni polifenol koji čini aktivnu komponentu rizoma biljke Curcuma longa. Više studija pokazalo je njegovo jako antioksidativno i protuupalno djelovanje, uz netoksičnost i sigurnost primjene i pri visokim dnevnim dozama. Kurkumin osim što blokira apoptozu hondrocita, blokira i ekspresiju ciklooksigenaza, prostaglandina E2 i proupalnih citokina u hondrocitima te tim mehanizmom potencijalno ublažava simptome upalne bolesti. Premda postoje velike varijacije kvalitete, metodologije i razultata do sada provedenih istraživanja, u ovom trenutku svoje mjesto u liječenju OA kurkumin prvenstveno nalazi kao kratkoročna i srednjeročna adjuvantna terapija u liječenju boli i smanjenju biokemijskih faktora upale. Navedeno u konačnici dovodi do bolje regulacije boli i poboljšanja funkcije zahvaćenog zgloba, što rezultira značajnom redukcijom standardno propisivanih doza lijekova koji sa sobom nose čitav niz nuspojava. Potrebna su daljnja istraživanja s ciljem utvrđivanja preventivne uloge kurkumina na razvoj OA, učinka dugoročne primjene kurkumina na prevenciju i/ili liječenje bolesti, te determiniranja optimalnih terapijskih doza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb,
Medicinski fakultet, Osijek,
Opća županijska bolnica Požega

Profili:

Avatar Url Darija Vranešić Bender (autor)

Avatar Url Ivan Vukoja (autor)

Avatar Url Porin Perić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Djukić Koroljević, Zrinka; Ivković, Jakov; Vranešić Bender, Darija; Perić, Porin; Vukoja, Ivan
Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis? // Book of abstracts of the 13 International scientific and professional conference "With food to health" = Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 14-14 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Djukić Koroljević, Z., Ivković, J., Vranešić Bender, D., Perić, P. & Vukoja, I. (2021) Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis?. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts of the 13 International scientific and professional conference "With food to health" = Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja".
@article{article, author = {Djuki\'{c} Koroljevi\'{c}, Zrinka and Ivkovi\'{c}, Jakov and Vrane\v{s}i\'{c} Bender, Darija and Peri\'{c}, Porin and Vukoja, Ivan}, year = {2021}, pages = {14-14}, keywords = {kurkuma, kurkumin, ljekovite tvari, hrana kao lijek, osteoartritis}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Kurkuma: za\v{c}in ili lijek za osteoartritis?}, keyword = {kurkuma, kurkumin, ljekovite tvari, hrana kao lijek, osteoartritis}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Djuki\'{c} Koroljevi\'{c}, Zrinka and Ivkovi\'{c}, Jakov and Vrane\v{s}i\'{c} Bender, Darija and Peri\'{c}, Porin and Vukoja, Ivan}, year = {2021}, pages = {14-14}, keywords = {curcuma, curcumin, medicinal substance, food as medicine, osteoarthritis}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Turmeric: a spice or a cure for osteoarthritis?}, keyword = {curcuma, curcumin, medicinal substance, food as medicine, osteoarthritis}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font