Pregled bibliografske jedinice broj: 1165411
Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis?
Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis? // Book of abstracts of the 13 International scientific and professional conference "With food to health" = Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 14-14 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1165411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kurkuma: začin ili lijek za osteoartritis?
(Turmeric: a spice or a cure for osteoarthritis?)
Autori
Djukić Koroljević, Zrinka ; Ivković, Jakov ; Vranešić Bender, Darija ; Perić, Porin ; Vukoja, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of the 13 International scientific and professional conference "With food to health" = Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 14-14
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kurkuma ; kurkumin ; ljekovite tvari ; hrana kao lijek ; osteoartritis
(curcuma ; curcumin ; medicinal substance ; food as medicine ; osteoarthritis)
Sažetak
Osteoartritis (OA) je multifaktorijalna degenerativna bolest s upalnom komponentom, čije su incidencija i prevalencija posljednjih desetljeća u značajnom porastu, te trenutno globalno pogađa oko 240 milijuna ljudi. Uzrok nije u potpunosti razjašnjen, lijek za sada ne postoji, a terapijske intervencije usmjerene su poglavito kupiranju simptoma te usporenju progresije destrukcije zgloba. Od terapijskih opcija koje su na raspolaganju najviše se propisuju nesteroidni antireumatici. Danas se diferencira potreba za sigurnom a djelotvornom tvari, koja će biti korištena u adjuvantnom liječenju, ali i prevenciji bolesti. Jedna od takvih tvari je i kurkumin, hidrofobni polifenol koji čini aktivnu komponentu rizoma biljke Curcuma longa. Više studija pokazalo je njegovo jako antioksidativno i protuupalno djelovanje, uz netoksičnost i sigurnost primjene i pri visokim dnevnim dozama. Kurkumin osim što blokira apoptozu hondrocita, blokira i ekspresiju ciklooksigenaza, prostaglandina E2 i proupalnih citokina u hondrocitima te tim mehanizmom potencijalno ublažava simptome upalne bolesti. Premda postoje velike varijacije kvalitete, metodologije i razultata do sada provedenih istraživanja, u ovom trenutku svoje mjesto u liječenju OA kurkumin prvenstveno nalazi kao kratkoročna i srednjeročna adjuvantna terapija u liječenju boli i smanjenju biokemijskih faktora upale. Navedeno u konačnici dovodi do bolje regulacije boli i poboljšanja funkcije zahvaćenog zgloba, što rezultira značajnom redukcijom standardno propisivanih doza lijekova koji sa sobom nose čitav niz nuspojava. Potrebna su daljnja istraživanja s ciljem utvrđivanja preventivne uloge kurkumina na razvoj OA, učinka dugoročne primjene kurkumina na prevenciju i/ili liječenje bolesti, te determiniranja optimalnih terapijskih doza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb,
Medicinski fakultet, Osijek,
Opća županijska bolnica Požega