Pregled bibliografske jedinice broj: 116457
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92 // Mljekarstvo, 53 (2003), 2; 83-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 116457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92
(Synbiotic Properties of Lactobacillus acidophilus M92)
Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beluhan, Sunčica ; Matošić, Srećko
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53
(2003), 2;
83-110
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
probiotici; prebiotici; sinbiotici; Lactobacillus acidophilus; adhezijska sposobnost
(probiotics; prebiotics; synbiotics; Lactobacillus acidophilus; adhesion ability)
Sažetak
Znanstveni temelj za razoj probiotika, prebiotika ili njihove kombinirane primjene (sinbiotika) proizlazi iz saznanja da je gastrointestinalna mikroflora ukljucena u zaštiti domacina (ljudi ili životinja) od naseljavanja crijevnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Primjena probiotika (živih, korisnih mikroorganizama) i prebiotika (neprobavljivih oligosaharida) kao dodataka ljudskoj ili animalnoj hrani, korisno djeluje na domacina poboljšavajuci ravnotežu njegove crijevne mikroflore. U ovom radu je predstavljen bakterijski soj Lactobacillus acidophilus M92 koji je izabran za probioticku aktivnost prema složenim, znanstvenim in vitro selekcijskim kriterijima. Lancanom reakcijom polimeraze (PCR) je napravljena tocna taksonomska identifikacija L. acidophilus M92. Odredena je prisutnost površinskih proteina, hidrofobnost, autoagregacija, koagregacija i adhezija L. acidophilus M92 na epitelne stanice tankog crijeva svinje. Buduci da je sinbioticki koncept u zadnjih nekoliko godina postao dio probiotickog koncepta, istražena je takoder sposobnost asimilacije razlicith vrsta prebiotickih supstrata (sorbitol, manitol, laktuloza, rafinoza, oligofruktoza i inulin) pomocu bakterije L. acidophilus M92. Kombinacija probiotika i neprobavljivih ugljikohidrata (prebiotika) može biti dobar nacin stabilizacije i/ili poboljšanja probiotickog ucinka. Tako, sinbiotici ukazuju na realan nacin korištenja bioloških pripravaka u prevenciji gastrointestinalnih bolesti u ljudi ili životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Srećko Matošić
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- Food Science & technology Abs
- Agricola