Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 116457

Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92


Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Beluhan, Sunčica; Matošić, Srećko
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92 // Mljekarstvo, 53 (2003), 2; 83-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 116457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92
(Synbiotic Properties of Lactobacillus acidophilus M92)

Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beluhan, Sunčica ; Matošić, Srećko

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53 (2003), 2; 83-110

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
probiotici; prebiotici; sinbiotici; Lactobacillus acidophilus; adhezijska sposobnost
(probiotics; prebiotics; synbiotics; Lactobacillus acidophilus; adhesion ability)

Sažetak
Znanstveni temelj za razoj probiotika, prebiotika ili njihove kombinirane primjene (sinbiotika) proizlazi iz saznanja da je gastrointestinalna mikroflora ukljucena u zaštiti domacina (ljudi ili životinja) od naseljavanja crijevnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Primjena probiotika (živih, korisnih mikroorganizama) i prebiotika (neprobavljivih oligosaharida) kao dodataka ljudskoj ili animalnoj hrani, korisno djeluje na domacina poboljšavajuci ravnotežu njegove crijevne mikroflore. U ovom radu je predstavljen bakterijski soj Lactobacillus acidophilus M92 koji je izabran za probioticku aktivnost prema složenim, znanstvenim in vitro selekcijskim kriterijima. Lancanom reakcijom polimeraze (PCR) je napravljena tocna taksonomska identifikacija L. acidophilus M92. Odredena je prisutnost površinskih proteina, hidrofobnost, autoagregacija, koagregacija i adhezija L. acidophilus M92 na epitelne stanice tankog crijeva svinje. Buduci da je sinbioticki koncept u zadnjih nekoliko godina postao dio probiotickog koncepta, istražena je takoder sposobnost asimilacije razlicith vrsta prebiotickih supstrata (sorbitol, manitol, laktuloza, rafinoza, oligofruktoza i inulin) pomocu bakterije L. acidophilus M92. Kombinacija probiotika i neprobavljivih ugljikohidrata (prebiotika) može biti dobar nacin stabilizacije i/ili poboljšanja probiotickog ucinka. Tako, sinbiotici ukazuju na realan nacin korištenja bioloških pripravaka u prevenciji gastrointestinalnih bolesti u ljudi ili životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058011
0058009

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Beluhan, Sunčica; Matošić, Srećko
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92 // Mljekarstvo, 53 (2003), 2; 83-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šušković, J., Kos, B., Frece, J., Beluhan, S. & Matošić, S. (2003) Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92. Mljekarstvo, 53 (2), 83-110.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Beluhan, Sun\v{c}ica and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko}, year = {2003}, pages = {83-110}, keywords = {probiotici, prebiotici, sinbiotici, Lactobacillus acidophilus, adhezijska sposobnost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Sinbioti\v{c}ka svojstva Lactobacillus acidophilus M92}, keyword = {probiotici, prebiotici, sinbiotici, Lactobacillus acidophilus, adhezijska sposobnost} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Beluhan, Sun\v{c}ica and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko}, year = {2003}, pages = {83-110}, keywords = {probiotics, prebiotics, synbiotics, Lactobacillus acidophilus, adhesion ability}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Synbiotic Properties of Lactobacillus acidophilus M92}, keyword = {probiotics, prebiotics, synbiotics, Lactobacillus acidophilus, adhesion ability} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science & technology Abs
  • Agricola





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font