Pregled bibliografske jedinice broj: 1163752
Karakterizacija odabranih makroalgi Jadranskog mora: isparljivi spojevi, masne kiseline i pigmenti
Karakterizacija odabranih makroalgi Jadranskog mora: isparljivi spojevi, masne kiseline i pigmenti, 2021., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1163752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija odabranih makroalgi Jadranskog mora:
isparljivi spojevi, masne kiseline i pigmenti
(Characterization of targeted macroalgae from the
Adriatic sea: volatile compounds, fatty acids and
pigments)
Autori
Cikoš, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.12
Godina
2021
Stranica
119
Mentor
Jokić, Stela ; Jerković, Igor
Ključne riječi
makroalge ; Jadransko more ; isparljivi spojevi ; masne kiseline ; pigmenti
(macroalgae ; Adriatic sea ; volatile compounds ; fatty acids ; pigments)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je kemijski karakterizirati do sada neistražene makroalge iz Jadranskog mora (smeđa alga Fucus virsoides, crvena alga Amphiroa rigida i zelena alga Codium bursa). Za određivanje profila isparljivih spojeva korištene su različite metode (mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME), hidrodestilacija (HD) i ekstrakcija s CO2 u superkritičnom stanju (ESCO2)) koje su provedene na svježim, osušenim na zraku i liofiliziranim uzorcima makroalgi. Dobiveni izolati analizirani su pomoću vezanog sustava plinska kromatografija i spektrometrija masa (GC-MS). Nadalje, sastav masnih kiselina analiziran je pomoću plinske kromatografije s plameno- ionizacijskim detektorom (GC-FID). Iz liofiliziranih uzoraka makroalgi ekstrahirani su i pročišćeni pigmenti primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi (SPE) te ESCO2 koji su potom identificirani i kvantificirani pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Dodatno, spektrofotometrijskom metodom određene su koncentracije ukupnih klorofila a i b te karotenoida u frakcijama dobivenim primjenom SPE i u CO2 ekstraktima. Na temelju dobivenih rezultata uočene su značajne razlike u kemijskom sastavu između različitih vrsta makroalgi. Tijekom određivanja profila isparljivih spojeva utvrđeno je da utjecaj sušenja ima značajnu ulogu na sastav prisutnih spojeva. Također, uočeni su produkti degradacije masnih kiselina i pigmenata koji upućuju na oksidacijske procese tijekom sušenja. Makroalge korištene u ovom istraživanju mogu se smatrati izvorima visokovrijednih ω-3 i ω-6 masnih kiselina koje su bile prisutne u sve tri analizirane makroalge. Rezultati su pokazali da su prisutni karakteristični pigmenti za pojedinu skupinu makroalgi. Za smeđu makroalgu F. virsoides fukoksantin je detektiran kao dominatan pigment, u crvenoj algi A. rigida klorofil a i β-karoten bili su najzastupljeniji, dok je za zelenu algu C. bursa utvrđena dominantnost klorofila b i astaksantina. Ovo istraživanje značajno doprinosi boljem shvaćanju kemijske bioraznolikosti makroalgi iz Jadranskog mora te njihovom potencijalu za primjenu u prehrambenoj, kozmetičkoj i/ili farmaceutskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek