Pregled bibliografske jedinice broj: 1163225
Utjecaj termičke obrade maslinovog i suncokretovog ulja na antioksidacijsku aktivnost
Utjecaj termičke obrade maslinovog i suncokretovog ulja na antioksidacijsku aktivnost, 2020., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1163225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj termičke obrade maslinovog i suncokretovog ulja na antioksidacijsku aktivnost
(The influence of thermal treatment of olive and sunflower oil on antioxidant activity)
Autori
Luketina, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
45
Mentor
Valić, Srećko ; Klepac, Damir
Ključne riječi
maslinovo ulje ; suncokretovo ulje ; antioksidacijska aktivnost ; DPPH ; ESR/EPR
(olive oil ; sunflower oil ; antioxidant activity ; DPPH ; ESR/EPR)
Sažetak
U radu je praćen utjecaj termičke obrade maslinovog i suncokretovog ulja u atmosferi zraka na njegovu antioksidacijsku aktivnost. Varirana su dva parametra: vrijeme i temperatura termičkog tretiranja. Pri tome su odabrani parametri koji odgovaraju realnim parametrima pripreme namirnica i to temperatura od 150 °C i 180 °C te vrijeme 10 min i 20 min. Antioksidacijsko djelovanje praćeno je mjerenjem relativne koncentracije radikala 2, 2-difenil-l-pikrilhidrazil (DPPH) elektronskom spinskom rezonancijom (ESR) tijekom 20 min po dodatku ulja otopini radikala. Ispitivana su četiri uzorka maslinovog ulja i jedan uzorak suncokretovog ulja. Pokazalo se da kod svih uzoraka termička obrada, bez obzira na vrijeme i temperaturu tretiranja, dovodi do porasta antioksidacijske moći prema DPPH radikalu. To se može objasniti prisutnošću radikala nastalih tijekom procesa termičke obrade kao posljedica lipidne peroksidacije. Ti radikali vjerojatno doprinose bržoj redukciji DPPH. Različito antioksidacijsko djelovanje termički tretiranih uzoraka najvjerojatnije potječe od različitog kemijskog sastava ulja. Neki su uzorci za vrijeme tretiranja tijekom 10 min pri 150 °C pokazali bolju aktivnost nego kada su bili tretirani u istom vremenskom intervalu pri višoj temperaturi, dok su drugi pokazali jače antioksidacijsko djelovanje nakon tretiranja tijekom 10 min pri 180 °C. Za dulje vrijeme tretiranja (20 min) pri 180 °C, većini je uzoraka oslabila antioksidacijska moć, u usporedbi s kraćim vremenskim tretiranjem ili tretiranjem pri nižoj temperaturi. U suncokretovom ulju su tokoferoli odgovorni za njegovo antioksidacijsko djelovanje. Njihova uloga u neutraliziranju novonastalih radikala čini se različitom u odnosu na ulogu polifenola kod maslinovog ulja. Može se pretpostaviti da tokoferoli slabije reagiraju s novonastalim radikalima od polifenola pa je stoga uloga tih radikala u neutralizaciji DPPH znatno izraženija kod suncokretovog ulja u usporedbi s maslinovim uljem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
NadSve-Sveučilište u Rijeci-uniri-prirod-18-299 - Sinteza i karakterizacija pametnih polimernih nanočestica s nitroksidnim radikalima (Klepac, Damir, NadSve - 2018) ( CroRIS)
--uniri-tehnic-18-294 - Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama (Valić, Srećko) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka