Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1162799

Optimiranje uvjeta proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru


Jelačić, Nives
Optimiranje uvjeta proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1162799 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje uvjeta proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru
(The optimisation of process parameters in kefir drink production in horizontal rotating tubular bioreactor)

Autori
Jelačić, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.12

Godina
2021

Stranica
47

Mentor
Pavlečić, Mladen

Ključne riječi
kefirni napitak, HRCB, intervalna rotacija, konstantna rotacija
(kefir drink, HRTC, interval rotation, continuous rotation)

Sažetak
Kefirni napitak je fermentirani proizvod s blagotvornim učinkom na zdravlje. Dobiva se fermentacijom hranjive podloge u kojoj se nalazi šećer djelovanjem združene kulture mikroorganizama koja se sastoji od bakterija octene kiseline, bakterija mliječne kiseline te kvasaca. Zrnca korištena za ovaj rad su iz kućnog uzgoja i nije poznat točan mikrobiološki sastav. Preliminarnim istraživanjima u manjem mjerilu utvrđena je optimalna količina početne količine inokuluma od 10 % (m/V) koja je potom korištena za daljnja istraživanja u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u). U ovom diplomskom radu također je ispitana mogućnost proizvodnje kefirnog napitka u ovoj vrsti bioreaktora pri čemu je ispitivan utjecaj procesnih parametara kao što su brzina okretanja (3, 5, 7 okr/min) te vrsta rotacije biorekatora (kontinuirana ili intervalna). Najbolji rezultati ostvareni su u slučaju kada je korištena intervalna rotacija s 3 minute rotacije pri čemu je brzina okretanja bioreaktora iznosila 7 okr/min. Ovim istraživanjem dokazana je mogućnost korištenja HRCB-a u biotehnološkoj proizvodnji kefirnog napitka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mladen Pavlečić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelačić, Nives
Optimiranje uvjeta proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelačić, N. (2021) 'Optimiranje uvjeta proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jela\v{c}i\'{c}, Nives}, year = {2021}, pages = {47}, keywords = {kefirni napitak, HRCB, intervalna rotacija, konstantna rotacija}, title = {Optimiranje uvjeta proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotiraju\'{c}em cijevnom bioreaktoru}, keyword = {kefirni napitak, HRCB, intervalna rotacija, konstantna rotacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jela\v{c}i\'{c}, Nives}, year = {2021}, pages = {47}, keywords = {kefir drink, HRTC, interval rotation, continuous rotation}, title = {The optimisation of process parameters in kefir drink production in horizontal rotating tubular bioreactor}, keyword = {kefir drink, HRTC, interval rotation, continuous rotation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font