Pregled bibliografske jedinice broj: 1162530
Ponašanje, percepcija i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma
Ponašanje, percepcija i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma // 56 th Croatian & 16 th International Symposium on Agriculture: Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 147-148 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1162530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponašanje, percepcija i znanje ispitanika o
čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog
mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma
(Behavior, perception and knowledge of respondents
about teas of selected types of aromatic and
medicinal Mediterranean herbs for body
detoxification)
Autori
Dorbić, Boris ; Bačić, Tina ; Friganović, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
56 th Croatian & 16 th International Symposium on Agriculture: Book of Abstracts
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 147-148
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
čajevi, detoksikacija, ljekovito i aromatično bilje, ponašanja, percepcije, znanja, Mediteran.
(teas, detoxification, medicinal and aromatic herbs, behaviors, perceptions,)
Sažetak
Pod detoksikacijom se smatraju metabolički procesi gdje se otrovne tvari u organizmu pretvaraju u one koje su manje otrovne. Prema namjeni detoksikacija se može podijeliti na terapijsku, kozmetičku i preventivnu. U novije vrijeme potrošači su razvili svijest o djelotvornosti različitih biljnih vrsta za liječenje mnogobrojnih bolesti. Većina čajeva od ljekovitog i aromatičnog bilja pripravlja se kao oparak ili infuz. U ovom radu će se kroz teoretski dio opisati glavne biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja koje se kao čaj mogu koristiti za detoksikaciju organizma. Cilj anketnog istraživanja bilo je ispitivanje ponašanja, percepcija i znanja ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma. Anketno istraživanje je provedeno tijekom druge polovice 2020. godine na uzorku od 50 ispitanika. Rezultati anketnog istraživanja su pokazali da najveći postotak ispitanika vrlo često konzumira čajeve od paprene metvice, pasje ruže i kadulje. Ista situacija je utvrđena i u slučaju kada se radi o korištenju čajeva isključivo u svrhu detoksikacije organizma. I u pogledu ocjene općeg dojma (boja, miris, okus) ispitanici više preferiraju klasičnije-komercijalnije tipove čajeva (šipak, paprena metvica i kadulja). ispitanici imaju najviše saznanja o biološkim, kemijskim i ljekovitim karakteristikama gore navedenih vrsta
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin