Pregled bibliografske jedinice broj: 1161823
HLAPLJIVI BILJNI EKSTRAKTI KAO INHIBITORI ENZIMA α-GLUKOZIDAZE
HLAPLJIVI BILJNI EKSTRAKTI KAO INHIBITORI ENZIMA α-GLUKOZIDAZE, 2020., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1161823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HLAPLJIVI BILJNI EKSTRAKTI KAO INHIBITORI ENZIMA
α-GLUKOZIDAZE
(VOLATILE PLANT EXTRACTS AS INHIBITORS OF α-GLUCOSIDASE ENZYME)
Autori
Mračić, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
01.03
Godina
2020
Stranica
72
Mentor
Politeo, Olivera
Ključne riječi
α-glukozidaze, inhibicijska aktivnost, biljni ekstrakt, eterična ulja, hlapljivi spojevi, terpeni, terpenoidi, diabetes mellitus tip 2.
(α-glucosidases, inhibitory activity, plant extract, essential oils, volatile compounds, terpenes, terpenoids, diabetes mellitus type 2)
Sažetak
Cilj ovog rada je pregledati literaturu provedenih istraživanja na temu eteričnih ulja i izoliranih hlapljivih spojeva u sastavu eteričnih ulja koji djeluju kao inhibitor na enzim α-glukozidazu, čije djelovanje može imati učinak kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa II. Predmet istraživanja su bila terpenima bogata eterična ulja, kao i izolirani terpenoidni spojevi. S ovim ciljem su pregledane dostupne knjige i internetske baze podataka (Web of Science, PubMed, PubChem, PMC, Science Direct i RCSB Protein Data Bank). α-Glukozidaze imaju ulogu hidroliziranja kompleksnih ugljikohidrata u tankom crijevu čime se oslobađa α-glukoza koja se zatim apsorbira u krv. Sintetski inhibitori enzima se koriste kao lijekovi, ali zbog učestalih nuspojava pri dugotrajnom korištenju, znanstvenici kontinuirano traže nove inhibitore, izolirane iz prirodnih izvora poput biljaka. Rezultati su pokazali da eterična ulja biljaka Curcuma longa L., Rhaponticum acaule (L.) DC., Hymenocrater bituminosus Fisch., Aegle marmelos (L.) Corrêa, Thymus spathulifolius Hausskn. i Velen i Centaurium erythrea Rafn imaju značajnu inhibicijsku aktivnost na enzim α-glukozidazu. Jako malo čistih spojeva je testirano na inhibiciju ovog enzima. Od onih testiranih, najbolju inhibicijsku aktivnost su pokazali ar-turmeron, (R)-(+)-limonen, (S)-(-)-perilil alkohol i α-terpineol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Farmacija