Pregled bibliografske jedinice broj: 1161800
Vezanje saharoze, glukoze i fruktoze za tribomehanički mikronizirane klinoptilolite i zeolit A
Vezanje saharoze, glukoze i fruktoze za tribomehanički mikronizirane klinoptilolite i zeolit A, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1161800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vezanje saharoze, glukoze i fruktoze za tribomehanički mikronizirane klinoptilolite i zeolit A
(Sucrose, glucose and fructose binding to tribomechanically micronised clinoptilolites and zeolite A)
Autori
Rus, Elizabeta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
36
Mentor
Marković, Dean
Ključne riječi
Zeolit ; Zeolit A ; tribomehanički mikronizirani klinoptiloliti ; adsorbcija ; šećeri
(zeolites ; zeolite A ; tribomechanically micronized klinoptilolite, adsorbtion, sugars)
Sažetak
Zeoliti su alumosilikati prirodnog ili sintetičkog porijekla, čiji biotehnološki značaj leži u njihovoj velikoj moći sorpcije tvari, ionskoj izmjeni i površinskoj aktivnosti. Klinoptilolit je jedna vrsta prirodnog zeolita koji se pokazao sigurnim za ingestiju u ljudi, a zeolit A je sintetička vrsta zeolita i ujedno zeolit s najširom upotrebom u industriji. Već je dokazano da pojedini zeoliti adsorbiraju saharozu, glukozu i fruktozu i tako spuštaju koncentracije šećera, stoga je cilj ovog istraživanja bio provjeriti može li se isto postići uporabom tribomehanički mikroniziranih klinoptilolita i zeolita A. Tribomehanički mikronizirani klinoptiloliti jesu čestice manjih veličina i većih aktivnih površina. U našem istraživanju koristili smo jednostruko (TMAZ), dvostruko (PMA) i oksigenirano dvostruko tribomehanički mikronizirane (PMA-O2) klinoptilolite. U vodi smo zasebno otopili i miješali četiri zeolita s pojedinim šećerom (saharozom, glukozom i fruktozom). Nakon jednodnevnog inkubiranja na refraktometru smo provjerili kakve su koncentracije otopina šećera i zeolita usporedno s kontrolama. Rezultati koje smo dobili pokazuju kako prisutnost zeolita u otopinama smanjuje koncentracije šećera. Nadalje, ustanovili smo da nema razlika u smanjenju koncentracije šećera s obzirom na vrstu zeolita, niti s obzirom na vrstu šećera koje smo koristili. Sakrij dio sažetka
Izvorni jezik
Hrvatski