Pregled bibliografske jedinice broj: 1161785
Specifičnosti gastronomije najvećih svjetskih kuhinja
Specifičnosti gastronomije najvećih svjetskih kuhinja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Dubrovnik
CROSBI ID: 1161785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti gastronomije najvećih svjetskih
kuhinja
(Gastronomy specifics of the world's largest
kitchen)
Autori
Previšić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Mjesto
Dubrovnik
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
37
Mentor
Zorica Krželj-Čolović
Ključne riječi
gastronomija, kuhinja, specijaliteti
(gastronomy, cuisine, specialties)
Sažetak
Premda se gastronomija ističe kao jedna od novijih tehnika karakterističnih za hranu, ugostiteljstvo i turizam, njezini korijeni sežu daleko u prošlost. Svakako možemo reći da je u zadnjih nekoliko godina doživila veliki procvat. S obzirom da gastronomija nije samo uživanje u iću i piću nego i umjetnost, znanost, vještina i umijeće stvaranja novih specijaliteta, svaka zemlja kroz povijest je razvila svoju prepoznatljivu i univerzalnu kuhinju. Svaka država i njena kultura ima svoje specifične recepte koje nema ni jedna druga kuhinja i upravo ih takva jela čine drugačijima od mnogih drugih. Uživanje u gastronomskim specijalitetima s bogatim izborom lokalnih namirnica pojedine zemlje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a različiti mirisi i okusi pridonijet će gurmanskom doživljaju. Kisela, slatka, ljuta ili slana – to su jela koja ih razlikuju od ostalih, a koja su omiljena u restoranima širom svijeta.
Izvorni jezik
Hrvatski