Pregled bibliografske jedinice broj: 1161736
Biodostupnost metabolita i biološka aktivnost brokule Brassica oleracea botrytis var. cymosa: Utjecaj razvojnog stadija biljke
Biodostupnost metabolita i biološka aktivnost brokule Brassica oleracea botrytis var. cymosa: Utjecaj razvojnog stadija biljke // Mini simpozij Hrvatskog društva za biljnu biologiju
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 2-2 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1161736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biodostupnost metabolita i biološka aktivnost brokule Brassica oleracea botrytis var. cymosa: Utjecaj razvojnog stadija biljke
(Bioavailability of metabolites and biological activity of Brassica oleracea botrytis var. cymosa: Impact of plant developmental stage)
Autori
Šola, Ivana ; Vujčić Bok, Valerija ; Rusak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
Mini simpozij Hrvatskog društva za biljnu biologiju
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
a-amilaza ; a-glukozidaza ; antioksidacijska aktivnost ; glukozinolati ; lipaza, polifenoli
(a-amylase ; a-glucosidase ; antioxidant activity ; glucosinolates ; lypase, polifenols)
Sažetak
Brokula Brassica oleracea botrytis var cymosa Brassicacae je bogata polifenolima proteinima, vitaminima i mineralima, te glukozinolatima spojevima specifičnima za porodicu kupusnjača U prehrani su najzastupljeniji njeni zreli zeleni cvijetni izdanci dok su ostali razvojni stadiji zanemareni Budući da je biopotencijal različitih razvojnih stadija brokule n eistražen cilj ovog rada bio je analizirati biodostupnost specijaliziranih metabolita TP ukupnih fenola TPA ukupnih fenolnih kiselina TF ukupnih flavonoida TA ukupnih antocijana THA ukupnih hidroksicimetnih kiselina TFL ukupnih flavonola i Gls glukozinolata i šećera ( te antioksidacijski kapacitet ( DPPH i FRAP) ekstrakata različitih razvojnih stadija brokule prije i nakon pojedine faze in vitro modela ljudske probave Određen je i stupanj inhibicije enzima α amilaze i α glukozidaze povezanih s dijabetesom tipa II) i lipaze povezanog s pretilošću spomenutim ekstraktima prije i nakon probave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-7585 - Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi (TEMPHYS) (Šola, Ivana, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb