Pregled bibliografske jedinice broj: 1161325
Utjecaj godine, lokacije i sorte na sadržaj proteina i urod zrna ozime pšenice
Utjecaj godine, lokacije i sorte na sadržaj proteina i urod zrna ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 128-129 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1161325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj godine, lokacije i sorte na sadržaj proteina
i urod zrna ozime pšenice
(Effect of year, location and variety on protein
content and grain yield of winter wheat)
Autori
Maričević, Marko ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Sever, Matija ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 128-129
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica ; sorta ; godina ; lokacija ; urod zrna
(wheat ; variety ; year ; location ; grain yield)
Sažetak
Ozima pšenica (Triticum aestivum L.) je druga najvažnija ratarska kultura u Republici Hrvatskoj. Uvođenjem Kodeksa otkupa žitarica i uljarica, pored uroda zrna, sve veću važnost ima i sadržaja proteina. U trogodišnjem istraživanju na 6 sorata ozime pšenice provedenim na 10 lokacija diljem Republike Hrvatske procijenjen je utjecaj godine, lokacije i sorte na urod zrna i sadržaj proteina. Analizom varijance utvrđen je signifikantan utjecaj godine, lokacije i sorte na sadržaj proteina i urod zrna. Interakcija godina × lokacija je bila signifikantna, dok interakcije godina × sorta i lokacija × sorta nisu bile signifikantne niti za jedno proučavano svojstvo. Na osnovi udjela sume kvadrata pojedinih izvora varijabilnosti u ukupnoj sumi kvadrata, najveći utjecaj na svojstvo sadržaja proteina imala je godina, zatim sorta, a najmanji lokacija. Godina je također imala najveći utjecaj na urod zrna, zatim slijedi lokacija, a najmanji utjecaj imala je sorta. Na osnovi izračunatog koeficijenta varijacije po godinama, lokacijama i sortama sadržaj proteina se pokazao kao stabilnije svojstvo od uroda zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb