Pregled bibliografske jedinice broj: 1161319
Soja u hrani za perad
Soja u hrani za perad // XIII. simpozij „Peradarski dani 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Poreč, Hrvatska, 2019. str. 69-72 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1161319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Soja u hrani za perad
(SOYBEAN IN POULTRY FEED)
Autori
Marija, Berendika ; Marijana, Sokolović ; Tihomir, Zglavnik ; Gabrijela Krivec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIII. simpozij „Peradarski dani 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2019, 69-72
Skup
XIII. simpozij „Peradarski dani 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, sirove bjelančevine, hranidba peradi, perad, hrana za životinje
(soybean, soybean meal, crude protein, poultry nutrition, poultry, feed)
Sažetak
Iako je kukuruz najrasprostranjenije krmivo u hranidbi svih vrsta i dobi peradi, soja je jedna od najznačajnijih. Ovisno o kategoriji i dobi životinja ona čini 18%-30% smjese za perad. Glavna značajka joj je visok udio bjelančevina, ima dobar omjer aminokiselina najsličnijih životinjskima i bogata je mastima. Da bi hranidba domaćih životinja sojom dala zadovoljavajuće rezultate sirova soja mora se termički obraditi (tostiranjem, ekstrudiranjem ili kuhanjem). Tim fizikalnim postupkom se može smanjiti većina antinutritivnih tvari do količine koja nije štetna za hranidbu životinja i poboljšati fizikalno-kemijske karakteristike i nutritivnu vrijednost soje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb