Pregled bibliografske jedinice broj: 1161315
Mikrobiološka kvaliteta hrane za životinje u Republici Hrvatskoj
Mikrobiološka kvaliteta hrane za životinje u Republici Hrvatskoj // XIII. simpozij „Peradarski dani 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Poreč, Hrvatska, 2019. str. 166-171 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1161315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kvaliteta hrane za životinje u Republici Hrvatskoj
(MICROBIOLOGICAL QUALITY OF ANIMAL FEED IN THE REPUBLIC OF CROATIA)
Autori
Sokolović, Marijana ; Berendika, Marija ; Šimpraga, Borka ; Krstulović, Fani
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIII. simpozij „Peradarski dani 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2019, 166-171
Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 10.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikrobiološka kvaliteta, bakterije, salmonella, plijesni, hrana za životinje
(microbiological quality, bacteria, Salmonella, moulds, feed)
Sažetak
Mikrobiološka ispravnost hrane za životinje kao i odgovarajuća hranidbena vrijednost neophodni su u uzgoju životinja i proizvodnji hrane animalnog podrijetla. Sirovine, a često i gotova hrana mogu biti izložene različitim okolišnim uvjetima. Navedeno olakšava kontaminaciju različitim mikroorganizmima koji ne samo da mogu štetiti životinjama, već mogu predstavljati i potencijalnu opasnost za ljude. Prema posljednjim izvješćima Europske agencije za sigurnost hrane i Europskog centra za kontrolu bolesti o trendovima i izvorima zoonoza, zoonotskih uzročnika i pojavi obolijevanja u ljudi uzrokovanih hranom u zemljama Europske Unije (EU), otrovanja hranom uzrokovana patogenim mikroorganizama još uvijek su najznačajnije zoonoze uzrokovane proizvodima animalnog podrijetla. U većini slučajeva otrovanja hranom u ljudi dokazana je i poveznica između kontaminirane hrane za životinje i neispravne hrane za ljude. Navedeno ukazuje na potrebu redovite kontrole kvalitete sirovina i hrane u svim fazama proizvodnje. U većini zemalja svijeta, pa tako i u zemljama EU, proizvodnja, prerada, transport, skladištenje i korištenje hrane regulirani su zakonom. Sirovine i hrana koja udovoljava navedenim kriterijima u pravilu neće predstavljati opasnost za zdravlje životinja, ljudi i okoliša. Cilj ovog rada je prikazati rezultate mikrobioloških analiza uzoraka sirovina i hrane za životinje tijekom dvogodišnjeg razdoblja (2017.-2018.) dostavljenih u Laboratorij za analitiku stočne hrane Centra za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta u Zagrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb