Pregled bibliografske jedinice broj: 1161024
Metode obrade otpadne vode mesne industrije
Metode obrade otpadne vode mesne industrije // Meso, 23 (2021), 1; 54-66 doi:10.31727/m.23.1.3 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1161024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode obrade otpadne vode mesne industrije
(Meat industry wastewater treatment methods)
Autori
Štefanac, Tea ; Grgas, Dijana ; Landeka Dragičević, Tibela
Izvornik
Meso (1332-0025) 23
(2021), 1;
54-66
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
otpadna voda mesne industrije ; procesi obrade ; kakvoća otpadne vode mesne industrije
(meat industry wastewater ; treatment processes ; meat industry wastewater quality)
Sažetak
Količina i sastav otpadnih voda mesne industrije ovise o vrsti mesa koje se obrađuje, načinu čišćenja opreme i veličini postrojenja. Otpadne vode mesne industrije visoko su onečišćene i opterećene proteinima, lipidima, ugljikohidratima i vlaknima. Industrija mesa obuhvaća klaonice, pogone za obradu i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda. Istražene su brojne metode obrade otpadnih voda mesne industrije, fizikalni, kemijski i bioloških procesi. Cilj obrade otpadne vode mesne industrije je postizanje kakvoće pročišćene vode koja zadovoljava zakonske propise, kvalitetno iskorištenje nusprodukata procesa, a odabrani postupak obrade treba biti ekološki, ekonomski i tehnološki najbolji. Ovaj pregledni rad dat će literaturni pregled metoda obrade otpadnih voda mesne industrije kao i kakvoću otpadnih voda mesne industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb