Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1161024

Metode obrade otpadne vode mesne industrije


Štefanac, Tea; Grgas, Dijana; Landeka Dragičević, Tibela
Metode obrade otpadne vode mesne industrije // Meso, 23 (2021), 1; 54-66 doi:10.31727/m.23.1.3 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1161024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode obrade otpadne vode mesne industrije
(Meat industry wastewater treatment methods)

Autori
Štefanac, Tea ; Grgas, Dijana ; Landeka Dragičević, Tibela

Izvornik
Meso (1332-0025) 23 (2021), 1; 54-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
otpadna voda mesne industrije ; procesi obrade ; kakvoća otpadne vode mesne industrije
(meat industry wastewater ; treatment processes ; meat industry wastewater quality)

Sažetak
Količina i sastav otpadnih voda mesne industrije ovise o vrsti mesa koje se obrađuje, načinu čišćenja opreme i veličini postrojenja. Otpadne vode mesne industrije visoko su onečišćene i opterećene proteinima, lipidima, ugljikohidratima i vlaknima. Industrija mesa obuhvaća klaonice, pogone za obradu i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda. Istražene su brojne metode obrade otpadnih voda mesne industrije, fizikalni, kemijski i bioloških procesi. Cilj obrade otpadne vode mesne industrije je postizanje kakvoće pročišćene vode koja zadovoljava zakonske propise, kvalitetno iskorištenje nusprodukata procesa, a odabrani postupak obrade treba biti ekološki, ekonomski i tehnološki najbolji. Ovaj pregledni rad dat će literaturni pregled metoda obrade otpadnih voda mesne industrije kao i kakvoću otpadnih voda mesne industrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Štefanac, Tea; Grgas, Dijana; Landeka Dragičević, Tibela
Metode obrade otpadne vode mesne industrije // Meso, 23 (2021), 1; 54-66 doi:10.31727/m.23.1.3 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Štefanac, T., Grgas, D. & Landeka Dragičević, T. (2021) Metode obrade otpadne vode mesne industrije. Meso, 23 (1), 54-66 doi:10.31727/m.23.1.3.
@article{article, author = {\v{S}tefanac, Tea and Grgas, Dijana and Landeka Dragi\v{c}evi\'{c}, Tibela}, year = {2021}, pages = {54-66}, DOI = {10.31727/m.23.1.3}, keywords = {otpadna voda mesne industrije, procesi obrade, kakvo\'{c}a otpadne vode mesne industrije}, journal = {Meso}, doi = {10.31727/m.23.1.3}, volume = {23}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Metode obrade otpadne vode mesne industrije}, keyword = {otpadna voda mesne industrije, procesi obrade, kakvo\'{c}a otpadne vode mesne industrije} }
@article{article, author = {\v{S}tefanac, Tea and Grgas, Dijana and Landeka Dragi\v{c}evi\'{c}, Tibela}, year = {2021}, pages = {54-66}, DOI = {10.31727/m.23.1.3}, keywords = {meat industry wastewater, treatment processes, meat industry wastewater quality}, journal = {Meso}, doi = {10.31727/m.23.1.3}, volume = {23}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Meat industry wastewater treatment methods}, keyword = {meat industry wastewater, treatment processes, meat industry wastewater quality} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font