Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1159803

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana; Cvijetić Stokanović, Milica; Mutić, Jelena
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 400-410 doi:10.31727/m.23.5.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1159803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti
(Effect of antioxidants on oxidative stability of chicken fat)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Cvijetić Stokanović, Milica ; Mutić, Jelena

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23 (2021), 5; 400-410

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pileća mast ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; Schaal Oven test
(chicken fat ; oxidative stability ; antioxidants ; Schaal Oven test)

Sažetak
Pileća mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa (ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, ekstrakt rtanjskog čaja, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, TBHQ (terc-butilhidrokinon), kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina) na promjenu oksidacijske stabilnosti pileće masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju pileću mast, osim α-tokoferola i mješavine tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u pilećoj masti ima ekstrakt ružmarina. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Ekstrakti zelenog čaja, rtanjskog čaja i kadulje imaju podjednaku razinu zaštite masti. Sintetski antioksidans TBHQ uspješno je povećao stabilnost pileće masti, a kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina su manje efikasane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana; Cvijetić Stokanović, Milica; Mutić, Jelena
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 400-410 doi:10.31727/m.23.5.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Flanjak, I., Primorac, L., Cvijetić Stokanović, M. & Mutić, J. (2021) Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (5), 400-410 doi:10.31727/m.23.5.1.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana and Cvijeti\'{c} Stokanovi\'{c}, Milica and Muti\'{c}, Jelena}, year = {2021}, pages = {400-410}, DOI = {10.31727/m.23.5.1}, keywords = {pile\'{c}a mast, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, Schaal Oven test}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.23.5.1}, volume = {23}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pile\'{c}e masti}, keyword = {pile\'{c}a mast, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, Schaal Oven test} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana and Cvijeti\'{c} Stokanovi\'{c}, Milica and Muti\'{c}, Jelena}, year = {2021}, pages = {400-410}, DOI = {10.31727/m.23.5.1}, keywords = {chicken fat, oxidative stability, antioxidants, Schaal Oven test}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.23.5.1}, volume = {23}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of antioxidants on oxidative stability of chicken fat}, keyword = {chicken fat, oxidative stability, antioxidants, Schaal Oven test} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font