Pregled bibliografske jedinice broj: 1159803
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 400-410 doi:10.31727/m.23.5.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1159803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti
(Effect of antioxidants on oxidative stability of chicken fat)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Cvijetić Stokanović, Milica ; Mutić, Jelena
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23
(2021), 5;
400-410
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pileća mast ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; Schaal Oven test
(chicken fat ; oxidative stability ; antioxidants ; Schaal Oven test)
Sažetak
Pileća mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa (ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, ekstrakt rtanjskog čaja, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, TBHQ (terc-butilhidrokinon), kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina) na promjenu oksidacijske stabilnosti pileće masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju pileću mast, osim α-tokoferola i mješavine tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u pilećoj masti ima ekstrakt ružmarina. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Ekstrakti zelenog čaja, rtanjskog čaja i kadulje imaju podjednaku razinu zaštite masti. Sintetski antioksidans TBHQ uspješno je povećao stabilnost pileće masti, a kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina su manje efikasane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Flanjak
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts