Pregled bibliografske jedinice broj: 1159108
Utjecaj temperature na klijavost sjemena zrnatih mahunarki
Utjecaj temperature na klijavost sjemena zrnatih mahunarki // 14. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 8. regionalni dani sjemenara / Dugalić, Ivana ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb, 2021. str. 76-77 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1159108 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na klijavost sjemena zrnatih
mahunarki
(Influence of temperature on germination of seed of
grain legumes)
Autori
Rojnica, Iva ; Horvat, Dijana ; Haramija, Josip ; Križ, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
14. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 8. regionalni dani sjemenara
/ Dugalić, Ivana ; Haramija, Josip - Zagreb, 2021, 76-77
Skup
14. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo ; 8. regionalni Dani sjemenara
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.11.2021. - 12.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
klijavost, zrnate mahunarke, temperatura
(germination, grain legumes, temperature)
Sažetak
Temperature ispitivanja klijavosti prilagođene su optimalnim temperaturama u vrijeme sjetve određene biljne vrste, no posljednih godina zbog klimatskih prilika često se dogodi da su temperature u vrijeme sjetve zrnatih mahunarki osjetno niže u odnosu na višegodišnji prosjek. Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj različitih temperaturea na energiju klijanja i klijavost sjemenki zrnatih mahunarki. Ispitivanje energije klijanja i klijavosti sjemena graška, stočnog graška (jarog i ozimog), graha zrnaša (visokog i niskog), graha mahunara (visokog i niskog), boba i soje provedeno je standardnom metodom u pijesku na tri temperature 15°C, 20°C i 25°C. Propisana temperatura ispitivanja klijavosti kod svih vrsta je 25°C, osim kod boba 20°C. Rezultati istraživanja pokazuju da je klijavost sjemena na temperaturi 15°C niska kod svih ispitivanih vrsta, osim kod jarog graška i boba, dok je energija klijanja sjemena graha zrnaša, graha mahunara i soje 0%. Temperatura od 20°C negativno je utjecala na energiju klijanja i klijavost sjemena graha zrnaša, graha mahunara i jarog stočnog graška, dok je kod boba, ozimog stočnog graška i soje utjecaj temperature bio pozitivan na oba pokazatelja kvalitete sjemena. Sjeme graška, graha zrnaša i graha mahunara imalo je najvišu energiju klijanja i klijavost na temeraturi 25°C. Niske temperature u vrijeme nicanja mogu izazvati značajne štete na usjevima zrnatih mahunarki jer je kod većine vrsta energija klijanja 0%, a klijavost sjemena vrlo niska.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci