Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1158905

Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika


Flanjak, Ivana; Bilić Rajs, Blanka; Ačkar, Đurđica; Barišić, Veronika; Primorac, Ljiljana
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 29-29 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1158905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika
(Honyedew honeys: specificities and potential for defining the characteristics)

Autori
Flanjak, Ivana ; Bilić Rajs, Blanka ; Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Primorac, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana - Tuzla : Osijek : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021, 29-29

Skup
6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 20.11.2021. - 21.11.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
medljikovac ; melisopalinološki spektar ; fizikalno-kemijske karakteristike ; senzorska svojstva
(honeydew honey ; melissopalynological spectrum ; physicochemical characteristics ; sensory attributes)

Sažetak
Medljikovac je med koji pčele proizvode od sekreta živih dijelova biljaka (medne rose) i/ili izlučevina kukaca koji žive na živim dijelovima biljaka. Nekoliko stotina vrsta kukaca (lisne i štitaste uši, medeći cvrčak) skupljaju mednu rosu sa crnogoričnog ili bjelogoričnog drveća, djelomično ju prerađuju, a tako prerađenu mednu rosu pčele koriste kao izvor za proizvodnju medljikovca. U nekim specifičnim slučajevima pčele direktno sa drveća skupljaju mednu rosu koju prerađuju u ovu vrstu meda. U važećoj nacionalnoj zakonskoj regulativi, medljikovac se klasificira kao jedna vrsta meda koju karakterizira visoka električna provodnost, niži udio ukupnih ugljikohidrata te viši udio di-, tri- i oligosaharida u odnosu na cvjetni med. Iako su neke od karakteristika ujednačene kod svih medljikovaca, određene karakteristike uvelike se razlikuju s obzirom na izvor medljike te prisutnost i vrstu kukaca. Boja, okus, miris, sklonost kristalizaciji, specifična rotacija, profil mineralnih tvari, enzimska aktivnost, udio polifenola i antioksidativna aktivnost neke su od specifičnosti koje će se prezentirati. Pri tome će se naglasak staviti na lokalne vrste medljikovaca te ukazati na potrebu dopune zakonske regulative, a na temelju dostupne baze podataka i znanstvene literature.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Flanjak, Ivana; Bilić Rajs, Blanka; Ačkar, Đurđica; Barišić, Veronika; Primorac, Ljiljana
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 29-29 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
Flanjak, I., Bilić Rajs, B., Ačkar, Đ., Barišić, V. & Primorac, L. (2021) Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika. U: Jašić, M., Šubarić, D. & Flanjak, I. (ur.)Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI.
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Bili\'{c} Rajs, Blanka and A\v{c}kar, \DJur\djica and Bari\v{s}i\'{c}, Veronika and Primorac, Ljiljana}, year = {2021}, pages = {29-29}, keywords = {medljikovac, melisopalinolo\v{s}ki spektar, fizikalno-kemijske karakteristike, senzorska svojstva}, title = {Medljikovci: specifi\v{c}nosti i mogu\'{c}nost definiranja karakteristika}, keyword = {medljikovac, melisopalinolo\v{s}ki spektar, fizikalno-kemijske karakteristike, senzorska svojstva}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Bili\'{c} Rajs, Blanka and A\v{c}kar, \DJur\djica and Bari\v{s}i\'{c}, Veronika and Primorac, Ljiljana}, year = {2021}, pages = {29-29}, keywords = {honeydew honey, melissopalynological spectrum, physicochemical characteristics, sensory attributes}, title = {Honyedew honeys: specificities and potential for defining the characteristics}, keyword = {honeydew honey, melissopalynological spectrum, physicochemical characteristics, sensory attributes}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font