Pregled bibliografske jedinice broj: 1157497
Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko
Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko // Veterinarska stanica, 53 (2022), 2; 201-212 doi:10.46419/vs.53.2.10 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1157497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko
(Nutritional specificity of protein and fat in mare milk compared to human and cow milk)
Autori
Končurat, Ana ; Kozačinski, Lidija ; Bilandžić, Nina ; Sukalić, Tomislav ; Cvetnić, Željko
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 53
(2022), 2;
201-212
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; proteini ; masti ; usporedba
(mare milk ; proteins ; fats ; comparison)
Sažetak
Zadnjih se desetljeća kobilje mlijeko istražuje kao funkcionalna i ljekovita hrana. Sastav kobiljeg, humanog i kravljeg mlijeka znatno se razlikuje, a varira i o genetskim, fiziološkim i prehrambenim čimbenicima, kao i o uvjetima okoliša. Uspoređujući ga s humanim i kravljim mlijekom, kobilje mlijeko ima nižu energetsku vrijednost i niže vrijednosti masti. Sadržaj proteina sirutke i kazeina u kobiljem mlijeku sličan je onom u humanom za prehranu ljudi i čini ga pogodnijim od kravljega. Kobilje i humano mlijeko formiraju precipitat koji je lakše probavljiv od koaguluma kravljeg mlijeka. Vanjska membrana masnih globula, kao i raspodjela di- i tri- glicerida iz kobiljeg i humanog mlijeka su slične. Postotak nezasićenih masnih kiselina u kobiljem i humanom mlijeku veći je nego u kravljem mlijeku, a najveći dio otpada na polinezasićene masne kiseline sa srednjim i većim brojem ugljikovih atoma. Kobilje mlijeko zauzima sve više prostora u nutricionizmu zbog svojih specifičnih kemijskih i nutritivnih karakteristika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Ana Končurat
(autor)
Nina Bilandžić
(autor)
Željko Cvetnić
(autor)
Tomislav Sukalić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin
- Global Health
- VetMed Resource