Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1157497

Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko


Končurat, Ana; Kozačinski, Lidija; Bilandžić, Nina; Sukalić, Tomislav; Cvetnić, Željko
Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko // Veterinarska stanica, 53 (2022), 2; 201-212 doi:10.46419/vs.53.2.10 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1157497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko
(Nutritional specificity of protein and fat in mare milk compared to human and cow milk)

Autori
Končurat, Ana ; Kozačinski, Lidija ; Bilandžić, Nina ; Sukalić, Tomislav ; Cvetnić, Željko

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 53 (2022), 2; 201-212

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kobilje mlijeko ; proteini ; masti ; usporedba
(mare milk ; proteins ; fats ; comparison)

Sažetak
Zadnjih se desetljeća kobilje mlijeko istražuje kao funkcionalna i ljekovita hrana. Sastav kobiljeg, humanog i kravljeg mlijeka znatno se razlikuje, a varira i o genetskim, fiziološkim i prehrambenim čimbenicima, kao i o uvjetima okoliša. Uspoređujući ga s humanim i kravljim mlijekom, kobilje mlijeko ima nižu energetsku vrijednost i niže vrijednosti masti. Sadržaj proteina sirutke i kazeina u kobiljem mlijeku sličan je onom u humanom za prehranu ljudi i čini ga pogodnijim od kravljega. Kobilje i humano mlijeko formiraju precipitat koji je lakše probavljiv od koaguluma kravljeg mlijeka. Vanjska membrana masnih globula, kao i raspodjela di- i tri- glicerida iz kobiljeg i humanog mlijeka su slične. Postotak nezasićenih masnih kiselina u kobiljem i humanom mlijeku veći je nego u kravljem mlijeku, a najveći dio otpada na polinezasićene masne kiseline sa srednjim i većim brojem ugljikovih atoma. Kobilje mlijeko zauzima sve više prostora u nutricionizmu zbog svojih specifičnih kemijskih i nutritivnih karakteristika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada doi

Citiraj ovu publikaciju:

Končurat, Ana; Kozačinski, Lidija; Bilandžić, Nina; Sukalić, Tomislav; Cvetnić, Željko
Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko // Veterinarska stanica, 53 (2022), 2; 201-212 doi:10.46419/vs.53.2.10 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Končurat, A., Kozačinski, L., Bilandžić, N., Sukalić, T. & Cvetnić, Ž. (2022) Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko. Veterinarska stanica, 53 (2), 201-212 doi:10.46419/vs.53.2.10.
@article{article, author = {Kon\v{c}urat, Ana and Koza\v{c}inski, Lidija and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Sukali\'{c}, Tomislav and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2022}, pages = {201-212}, DOI = {10.46419/vs.53.2.10}, keywords = {kobilje mlijeko, proteini, masti, usporedba}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.53.2.10}, volume = {53}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Prehrambene specifi\v{c}nosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko}, keyword = {kobilje mlijeko, proteini, masti, usporedba} }
@article{article, author = {Kon\v{c}urat, Ana and Koza\v{c}inski, Lidija and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Sukali\'{c}, Tomislav and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2022}, pages = {201-212}, DOI = {10.46419/vs.53.2.10}, keywords = {mare milk, proteins, fats, comparison}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.53.2.10}, volume = {53}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Nutritional specificity of protein and fat in mare milk compared to human and cow milk}, keyword = {mare milk, proteins, fats, comparison} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • Global Health
  • VetMed Resource


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font