Pregled bibliografske jedinice broj: 1156671
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1156671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom
(Fermented Alcoholic and Non-Alcoholic Beverages)
Autori
Piščević, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Velić, Natalija
Ključne riječi
alkoholna fermentacija ; mliječno-kisela fermentacija ; fermentirana pića
(alcoholic fermentation ; lactic acid fermentation ; fermented beverages)
Sažetak
Fermentacije su jedan od najstarijih i najekonomičnijih načina proizvodnje i čuvanja hrane. Raznovrsnost fermentiranih proizvoda koji se širom svijeta svakodnevno proizvode i konzumiraju, uključujući alkoholna i bezalkoholna pića, kruh, fermentirano meso, ribu, povrće, mliječne proizvode i začine, govore u prilog važnosti fermentacija u životu ljudi. U užem smislu fermentacije se opisuju kao anerobni procesi kojima se dobiva energija, pri čemu su najpoznatiji primjeri alkoholna fermentacija i mliječno-kisela fermentacija. U proizvodnji hrane, pojam „fermentacije“ koristi se u širem smislu za sve biološke procese (odnosno procese koje provode mikroorganizmi) koji rezultiraju odgovarajućom, željenom modifikacijom polazne sirovine. Najpoznatija pića dobivena fermentacijom uključuju alkoholna pića vino i pivo, ali osim njih postoji i cijeli niz bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom sirovina na bazi mlijeka i žitarica. Često se radi o tradicionalnim napitcima, karakterističnima za određena geografska područja ili etničke skupine. Cilj rada je dati pregled najpoznatijih alkoholnih i bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija