Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1156671

Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom


Piščević, Martina
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1156671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom
(Fermented Alcoholic and Non-Alcoholic Beverages)

Autori
Piščević, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.09

Godina
2021

Stranica
28

Mentor
Velić, Natalija

Ključne riječi
alkoholna fermentacija ; mliječno-kisela fermentacija ; fermentirana pića
(alcoholic fermentation ; lactic acid fermentation ; fermented beverages)

Sažetak
Fermentacije su jedan od najstarijih i najekonomičnijih načina proizvodnje i čuvanja hrane. Raznovrsnost fermentiranih proizvoda koji se širom svijeta svakodnevno proizvode i konzumiraju, uključujući alkoholna i bezalkoholna pića, kruh, fermentirano meso, ribu, povrće, mliječne proizvode i začine, govore u prilog važnosti fermentacija u životu ljudi. U užem smislu fermentacije se opisuju kao anerobni procesi kojima se dobiva energija, pri čemu su najpoznatiji primjeri alkoholna fermentacija i mliječno-kisela fermentacija. U proizvodnji hrane, pojam „fermentacije“ koristi se u širem smislu za sve biološke procese (odnosno procese koje provode mikroorganizmi) koji rezultiraju odgovarajućom, željenom modifikacijom polazne sirovine. Najpoznatija pića dobivena fermentacijom uključuju alkoholna pića vino i pivo, ali osim njih postoji i cijeli niz bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom sirovina na bazi mlijeka i žitarica. Često se radi o tradicionalnim napitcima, karakterističnima za određena geografska područja ili etničke skupine. Cilj rada je dati pregled najpoznatijih alkoholnih i bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Piščević, Martina
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Piščević, M. (2021) 'Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pi\v{s}\v{c}evi\'{c}, Martina}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {alkoholna fermentacija, mlije\v{c}no-kisela fermentacija, fermentirana pi\'{c}a}, title = {Alkoholna i bezalkoholna pi\'{c}a dobivena fermentacijom}, keyword = {alkoholna fermentacija, mlije\v{c}no-kisela fermentacija, fermentirana pi\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pi\v{s}\v{c}evi\'{c}, Martina}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {alcoholic fermentation, lactic acid fermentation, fermented beverages}, title = {Fermented Alcoholic and Non-Alcoholic Beverages}, keyword = {alcoholic fermentation, lactic acid fermentation, fermented beverages}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font