Pregled bibliografske jedinice broj: 1156669
Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom
Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpoziji agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 195-196 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1156669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum
aestivum L.) obogaćenih selenom
(Nutritional quality of wheat seedlings (Triticum
aestivum. L) biofortified with selenium)
Autori
Vuković, Ana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Vuković, Rosemary ; Šunić, Katarina ; Mlinarić, Selma ; Begović, Lidija ; Lončarić, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpoziji agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 195-196
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biofortifikacija ; klijanci pšenice ; nutritivna vrijednost ; selenat ; selenit
(biofortification ; wheat seedlings ; nutritional value ; selenate ; selenite)
Sažetak
Dnevni unos selena (Se) kroz prehranu najčešće je odraz njegove prisutnosti u tlu određenog područja. Zbog velike zastupljenosti područja siromašnih Se, sve je veći broj oboljelih od malnutricije, koja se može spriječiti biofortifikacijom usjeva i različitim dodacima prehrani. Danas su na tržištu dostupni različiti preparati klijanaca pšenice koji se zbog svoje velike nutritivne vrijednosti koriste kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Zbog velike važnosti Se za zdravlje čovjeka i biljaka kao glavnog izvora ovog esencijalnog mikronutrijenta, cilj je ovog istraživanja bio uzgojiti klijance pšenice (Triticum aestivum L., sorta Kraljica) obogaćene Se. Kako asimilacija Se može utjecati na različite metaboličke puteve, cilj je također bio odrediti utjecaj različitih kemijskih oblika Se (selenata i selenita) u rastućim koncentracijama na nutritivnu vrijednost klijanaca pšenice (7 dana starih). Kao pokazatelji nutritivne vrijednosti mjereni su koncentracija vitamina C, koncentracije klorofila i karotenoida, sadržaj topljivih fenola, sadržaj proteina, ukupnih šećera i količina celuloze (vlakana), te ukupna antioksidacijska aktivnost. Tretmani selenatom i selenitom značajno su povećali količinu Se u izdancima pšenice ovisno o primijenjenoj koncentraciji, s tim da su količine Se bile znatno veće pri tretmanu selenatom. Selenat kao i selenit neznatno su ili uopće nisu utjecali na većinu mjerenih parametara nutritivne vrijednosti, osim u slučaju antioksidacijske aktivnosti gdje su oba tretmana uzrokovala njeno povećanje. Stoga, klijanci pšenice obogaćeni Se zbog svoje velike nutritivne vrijednosti obećavajući su dodatak prehrani te bi mogli pridonijeti rješenju problema malnutricije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Katarina Šunić
(autor)
Selma Mlinarić
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Rosemary Vuković
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Lidija Begović
(autor)
Ana Vuković
(autor)