Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1156669

Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom


Vuković, Ana; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Vuković, Rosemary; Šunić, Katarina; Mlinarić, Selma; Begović, Lidija; Lončarić, Zdenko
Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpoziji agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 195-196 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1156669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom
(Nutritional quality of wheat seedlings (Triticum aestivum. L) biofortified with selenium)

Autori
Vuković, Ana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Vuković, Rosemary ; Šunić, Katarina ; Mlinarić, Selma ; Begović, Lidija ; Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpoziji agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 195-196

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biofortifikacija ; klijanci pšenice ; nutritivna vrijednost ; selenat ; selenit
(biofortification ; wheat seedlings ; nutritional value ; selenate ; selenite)

Sažetak
Dnevni unos selena (Se) kroz prehranu najčešće je odraz njegove prisutnosti u tlu određenog područja. Zbog velike zastupljenosti područja siromašnih Se, sve je veći broj oboljelih od malnutricije, koja se može spriječiti biofortifikacijom usjeva i različitim dodacima prehrani. Danas su na tržištu dostupni različiti preparati klijanaca pšenice koji se zbog svoje velike nutritivne vrijednosti koriste kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Zbog velike važnosti Se za zdravlje čovjeka i biljaka kao glavnog izvora ovog esencijalnog mikronutrijenta, cilj je ovog istraživanja bio uzgojiti klijance pšenice (Triticum aestivum L., sorta Kraljica) obogaćene Se. Kako asimilacija Se može utjecati na različite metaboličke puteve, cilj je također bio odrediti utjecaj različitih kemijskih oblika Se (selenata i selenita) u rastućim koncentracijama na nutritivnu vrijednost klijanaca pšenice (7 dana starih). Kao pokazatelji nutritivne vrijednosti mjereni su koncentracija vitamina C, koncentracije klorofila i karotenoida, sadržaj topljivih fenola, sadržaj proteina, ukupnih šećera i količina celuloze (vlakana), te ukupna antioksidacijska aktivnost. Tretmani selenatom i selenitom značajno su povećali količinu Se u izdancima pšenice ovisno o primijenjenoj koncentraciji, s tim da su količine Se bile znatno veće pri tretmanu selenatom. Selenat kao i selenit neznatno su ili uopće nisu utjecali na većinu mjerenih parametara nutritivne vrijednosti, osim u slučaju antioksidacijske aktivnosti gdje su oba tretmana uzrokovala njeno povećanje. Stoga, klijanci pšenice obogaćeni Se zbog svoje velike nutritivne vrijednosti obećavajući su dodatak prehrani te bi mogli pridonijeti rješenju problema malnutricije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Ana; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Vuković, Rosemary; Šunić, Katarina; Mlinarić, Selma; Begović, Lidija; Lončarić, Zdenko
Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpoziji agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 195-196 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Vuković, A., Štolfa Čamagajevac, I., Vuković, R., Šunić, K., Mlinarić, S., Begović, L. & Lončarić, Z. (2021) Nutritivna vrijednost klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) obogaćenih selenom. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)56. hrvatski i 16. međunarodni simpoziji agronoma.
@article{article, author = {Vukovi\'{c}, Ana and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and Vukovi\'{c}, Rosemary and \v{S}uni\'{c}, Katarina and Mlinari\'{c}, Selma and Begovi\'{c}, Lidija and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2021}, pages = {195-196}, keywords = {biofortifikacija, klijanci p\v{s}enice, nutritivna vrijednost, selenat, selenit}, title = {Nutritivna vrijednost klijanaca p\v{s}enice (Triticum aestivum L.) oboga\'{c}enih selenom}, keyword = {biofortifikacija, klijanci p\v{s}enice, nutritivna vrijednost, selenat, selenit}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vukovi\'{c}, Ana and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and Vukovi\'{c}, Rosemary and \v{S}uni\'{c}, Katarina and Mlinari\'{c}, Selma and Begovi\'{c}, Lidija and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2021}, pages = {195-196}, keywords = {biofortification, wheat seedlings, nutritional value, selenate, selenite}, title = {Nutritional quality of wheat seedlings (Triticum aestivum. L) biofortified with selenium}, keyword = {biofortification, wheat seedlings, nutritional value, selenate, selenite}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font