Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1156655

Utjecaj dodatka ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu na pokazatelje kakvoće piva


Špehar, Karla
Utjecaj dodatka ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu na pokazatelje kakvoće piva, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1156655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu na pokazatelje kakvoće piva
(Addition of Medicinal Mushroom Trametes versicolor Extract to Wort- the Effect on Beer Quality Parameters)

Autori
Špehar, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Velić, Natalija

Ključne riječi
pivo ; ljekovite gljive ; Trametes versicolor ; fermentacijska aktivnost
(beer ; medicinal mushrooms ; Trametes versicolor ; fermentation activity)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti kako dodatak ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu prije fermentacije utječe na fermentacijsku aktivnost kvasca te na osnovna fizikalno-kemijska svojstva gotovog proizvoda – piva. Za ukomljavanje i kuhanje 20 L sladovine korišten je automatizirani sustav za kućno pivarstvo. Mikrofermentacije sladovine s dodatkom 1 mL etanolnog ekstrakta gljive (u 750 mL sladovine) te 10 i 20 mL (u 1750 mL sladovine) vodenog ekstrakta gljive su provedene u tikvicama volumena 1 i 2 L pri 18 C u trajanju od 12 dana. Tikvice su inokulirane komercijalnim suhim kvascem gornjeg vrenja te je praćen tijek fermentacije određivanjem mase oslobođenog CO2. U uzorcima piva dobivenog nakon provedenih mikrofermentacija određeni su osnovni pokazatelji kakvoće piva (ekstrakt u osnovnoj sladovini, prividni ekstrakt, specifična težina, volumni udjel alkohola, pH, boja, gorčina, ukupni polifenoli), kao i antioksidacijska aktivnost (DPPH) te su isti uspoređeni s kontrolnim uzorkom piva (bez dodatka ekstrakta). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako dodatak ekstrakta ljekovite gljive T. versicolor u količini dodanoj tijekom ovog istraživanja nije značajno utjecao na fermentacijsku aktivnost kvasca, kao niti na osnovne pokazatelje kakvoće piva. Nešto veće vrijednosti koncentracije ukupnih polifenola zabilježene su u svim uzorcima piva s dodatkom ekstrakta, u odnosu na kontrolne uzorke piva bez dodatka ekstrakta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Špehar, Karla
Utjecaj dodatka ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu na pokazatelje kakvoće piva, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Špehar, K. (2019) 'Utjecaj dodatka ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu na pokazatelje kakvoće piva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}pehar, Karla}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {pivo, ljekovite gljive, Trametes versicolor, fermentacijska aktivnost}, title = {Utjecaj dodatka ekstrakta ljekovite gljive Trametes versicolor u sladovinu na pokazatelje kakvo\'{c}e piva}, keyword = {pivo, ljekovite gljive, Trametes versicolor, fermentacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}pehar, Karla}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {beer, medicinal mushrooms, Trametes versicolor, fermentation activity}, title = {Addition of Medicinal Mushroom Trametes versicolor Extract to Wort- the Effect on Beer Quality Parameters}, keyword = {beer, medicinal mushrooms, Trametes versicolor, fermentation activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font