Pregled bibliografske jedinice broj: 1156086
Transformacija istarske prehrambene tradicije u turističkim seoskim gospodarstvima
Transformacija istarske prehrambene tradicije u turističkim seoskim gospodarstvima, 2018., diplomski rad, diplomski, UNIZD Odjel za etnologiju i antropologiju, Zadar
CROSBI ID: 1156086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Transformacija istarske prehrambene tradicije u turističkim seoskim gospodarstvima
(Transformation of the Istrian food tradition in tourist farms)
Autori
Kocković Zaborski, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
UNIZD Odjel za etnologiju i antropologiju
Mjesto
Zadar
Datum
28.03
Godina
2018
Stranica
287
Mentor
Rittig Beljak Nives ; Belaj, Melanija
Ključne riječi
Istra, tartufi, gastronomski identitet, ruralni turizam, tradicijska prehrana
(Istria, Truffles, gastronomical identity, rural tourism, traditional food)
Sažetak
Predmet ovog rada je promjena konteksta određenih namirnica odnosno jela, točnije -tartufa, pršuta i supenakon što su postali dijelom jelovnika istarskih agroturizama. Praćenjem promjena koje prolaze tartufi, pršut i supaod svakodnevnog obroka do važnog mjesta na turističkom jelovniku analizira se proces komodifikacije nostalgije u okviru odnosa prehrane i pamćenja. Kombinacijom simboličke perspektive i teorije sjećanja koju je predložio David Sutton promatra seproces promjene svakodnevnih i svečanih obroka koje su vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava konzumirali u djetinjstvu do obroka koje nude svojim gostima (turistima). Prilagodbom jelovnika u smislu obima obroka, svakodnevnom ponudom mesnih obroka, ponudom namirnica koje su se u tradiciji jele samo u specijalnim prilikama (pršut), inovacijama u pripremanju i serviranju jela (posebno kod serviranja supe kako bi se zadovoljili higijenski uvjeti) i ponuda jela koja nisu bila dio svakodnevnog tradicijskog obroka na selu, samo su neke od promjena koje je diktiralo moderno društvo. Teorija sjećanja koja donosi pojam nostalgije u kombinaciji sa političko-gospodarskim pristupom daje okvir za analizu procesa komodifikacije namirnica/jela (pršut, supa) putem unifikacije postupaka pripremanja ili serviranja ali i komodifikaciju nostalgije u turističke svrhe (ponude obiteljskih seoskih gospodarstava –ovdje konkretno na primjeru tradicijske prehrane). Promatrajući tartufe, pršut i supune samo kao kulturni trag, već i kao kulturni znak, odnosno kao namirnice/jela koja nam pokazuju u kojem smjeru se odvijaju promjene (vidi Fiddes, 2002) unutar istarske prehrambene tradicije, jasno je da će u budućnosti biti teško odrediti koje su namirnice ili jela dio nove tradicije, a koje su se promijenile pod utjecajem turizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA