Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1155915

Biofortifikacija nanoselenom – antioksidativni odgovor u lišću špinata


Ravnjak, Boris; Vinković, Tomislav; Galić, Emerik; Tkalec Kojić, Monika; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Vuković, Ana; Vinković Vrček, Ivana
Biofortifikacija nanoselenom – antioksidativni odgovor u lišću špinata // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 161-162 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1155915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biofortifikacija nanoselenom – antioksidativni odgovor u lišću špinata
(Biofortification with nanoselenium – antioxidative response in spinach leaves)

Autori
Ravnjak, Boris ; Vinković, Tomislav ; Galić, Emerik ; Tkalec Kojić, Monika ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Vuković, Ana ; Vinković Vrček, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 161-162

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biofortifikacija ; selen ; nanočestice ; špinat ; antioksidativni status
(biofortification ; selenium ; nanoparticles ; spinach ; antioxidant status)

Sažetak
Tijekom posljednjeg desetljeća, selenove nanočestice (SeNPs) privukle su veću pažnju zbog svojih povećanih antioksidacijskih aktivnosti i smanjene toksičnosti u usporedbi s ostalim oblicima selena. Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi utjecaj biofortifikacije špinata selenovim nanočesticama na antioksidativni odgovor biljke u usporedbi s konvencionalnom biofortifikacijom selenom u obliku selenata (SeO4 2-). Oba oblika selena primijenjena su u četiri različite koncentracije u rasponu od 40 do 320 μmol m-3 hranjive otopine te je u pokus uključena kontrolna varijanta. Istraživanje je provedeno tijekom 2019. godine u suvremenom plasteniku u sustavu plutajućeg hidropona. Statističkom analizom je utvrđeno da je primjena SeNPs značajno utjecala na povećanje koncentracija klorofila a, b i karetonoida u usporedbi s nefortificianim biljkama, dok je biofortifikacija selenatom značajno utjecala na koncentraciju klorofila a i karotenoida u usporedbi s nefortificiranim biljkama. Također, oblik selena je značajno utjecao na antioksidativnu aktivnost i koncentraciju fenola u listu špinata. Primjena SeNPs pri koncentraciji od 40 μmol m-3 rezultirala je značajnim povećanjem antioksidatvine aktivnosti u usporedbi s ostalim primjenjenim koncentracijama i nefortificiranim biljakama. Kod primjene selenata, najveća antioksidativna aktivnost utvrđena je pri koncntraciji 80 μmol m-3. Slijedom navedenog se može zaključiti da biofortifikacija SeNPs i selenatom značajno utječe na određene fiziološke procese u biljkama špinata poboljšavajući njen ukupni antioksidativni status. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekata HRZZ IP- 2018-01-8119 i HRZZ-PZS-2019-02-4323.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ravnjak, Boris; Vinković, Tomislav; Galić, Emerik; Tkalec Kojić, Monika; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Vuković, Ana; Vinković Vrček, Ivana
Biofortifikacija nanoselenom – antioksidativni odgovor u lišću špinata // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 161-162 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ravnjak, B., Vinković, T., Galić, E., Tkalec Kojić, M., Štolfa Čamagajevac, I., Vuković, A. & Vinković Vrček, I. (2021) Biofortifikacija nanoselenom – antioksidativni odgovor u lišću špinata. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Ravnjak, Boris and Vinkovi\'{c}, Tomislav and Gali\'{c}, Emerik and Tkalec Koji\'{c}, Monika and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and Vukovi\'{c}, Ana and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana}, year = {2021}, pages = {161-162}, keywords = {biofortifikacija, selen, nano\v{c}estice, \v{s}pinat, antioksidativni status}, title = {Biofortifikacija nanoselenom – antioksidativni odgovor u li\v{s}\'{c}u \v{s}pinata}, keyword = {biofortifikacija, selen, nano\v{c}estice, \v{s}pinat, antioksidativni status}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ravnjak, Boris and Vinkovi\'{c}, Tomislav and Gali\'{c}, Emerik and Tkalec Koji\'{c}, Monika and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and Vukovi\'{c}, Ana and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana}, year = {2021}, pages = {161-162}, keywords = {biofortification, selenium, nanoparticles, spinach, antioxidant status}, title = {Biofortification with nanoselenium – antioxidative response in spinach leaves}, keyword = {biofortification, selenium, nanoparticles, spinach, antioxidant status}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font