Pregled bibliografske jedinice broj: 1155733
Primjena serologije mesnog soka u inspekciji mesa
Primjena serologije mesnog soka u inspekciji mesa, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1155733 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena serologije mesnog soka u inspekciji mesa
(Application of meat juice serology in meat
inspection)
Autori
Kosmina, Tin Augustin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.11
Godina
2021
Stranica
37
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
mesni sok, serologija, inspekcija mesa, Toxoplasma gondii, Salmonella spp., Yersinia spp., hepatitis E virus
(meat juice, serology, meat inspection, Toxoplasma gondii, Salmonella spp., Yersinia soo., hepatitis E virus)
Sažetak
Postoje brojni patogeni uzročnici koji se mogu prenijeti mesom, poput Toxoplasma gondii, Salmonella spp., Yersinia spp. i hepatitis E virus (HEV) te postaju bitan javnozdravstveni problem. Do onečišćenja mesa domaćih životinja može doći u raznim fazama proizodnje, od farme do stola. Stoga se provode serološka ispitivanja mesnog soka kako bi se utvrdila prevalencija navedenih uzročnika u domaćim životinjama. Također, s obzirom da mesni sok ima nižu razinu specifičnih antitijela od seruma, trebala bi se provesti standardizacija razrjeđenja mesnog soka te odabir mišića za pretragu. Dobiveni podaci o seroprevalenciji mogu se koristiti kao temelj u analizi rizika te se u tom sklopu predlaže korištenje sveobuhvatnog sustava osiguravanja sigurnosti mesa prema kojem se farme mogu kategorizirati prema riziku. Radi očuvanja javnog zdravstva potrebno je uspostaviti što efikasniju i ekonomski isplativiju inspekciju mesa kako bi se modernizirali sustavi kontrole i upravljanja sigurnošću hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina