Pregled bibliografske jedinice broj: 1155687
Društveno označivanje i pretraživanje u online zajednicama: primjer Coolinarike
Društveno označivanje i pretraživanje u online zajednicama: primjer Coolinarike, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za informacijske znanosti, Zadar
CROSBI ID: 1155687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Društveno označivanje i pretraživanje u online
zajednicama: primjer Coolinarike
(Social tagging and searching in online communities:
example of Coolinarika)
Autori
Antić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za informacijske znanosti
Mjesto
Zadar
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Cupar, Drahomira
Ključne riječi
Društveno označivanje ; folksonomija ; Coolinarika ; recepti
(Social tagging ; tags ; folksonomy ; Coolinarika ; receipts)
Sažetak
Ovaj se rad bavi fenomenom društvenog označivanja. Rad je podijeljen na teorijski i istraživački dio. U teorijskom dijelu prezentirat će se neke od dosadašnjih ideja i spoznaja u tom području.To se odnosi na definicije i opise ključnih termina poput oznaka, društvenog označivanja i folksonomije te isticanja uloga, prednosti i nedostataka društvenog označivanja. Istraživački dio se bavi društvenim označivanjem na mrežnoj stranici Coolinarika.com. Cilj ovoga istraživanja je odgovoriti na istraživačka pitanja: Na koji način korisnici Coolinarike dodjeljuju oznake? Na koje se sadržaje odnose korisničke oznake? Kako se oznake na Coolinarici prikazuju? Na koji se način tagovi pretražuju? Svrha istraživanja je utvrditi način dodjeljivanja i pretraživanja korisničkih oznaka na kulinarskom portalu Coolinarika.com. Metodologija obuhvaća opis sučelja web stranice i sadržajnu analizu oznaka iz odabranog uzorka recepata pomoću koje se mogu osmisliti kategorije postojećih korisničkih oznaka. Coolinarika ima jako razvijen sustav korisničkih oznaka. Za pretragu tagova postoji posebna tražilica a mogu se pretraživati i tagovi zasebnih korisnika. Dobiveni rezultati su trinaest kategorija oznaka. Korisnici su u svojim oznaka najčešće navodili vrste hrane i sastojke. Rezultati nisu reprezentativni jer recepata ima jako puno što bi zahtijevalo mnogo veći uzorak ali oni prikazuju primjere kategorija oznaka za hranu i mogu biti temelji za buduća istraživanja ove teme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti