Pregled bibliografske jedinice broj: 1155246
Funkcionalna uloga S-proteina probiotičkih Levilactobacillus brevis sojeva izoliranih iz majčinog mlijeka
Funkcionalna uloga S-proteina probiotičkih Levilactobacillus brevis sojeva izoliranih iz majčinog mlijeka // Dan doktorata biotehničkog područja 2021. / Ivanković, Ante ; Beljo Lučić, Ružica ; Ćurić, Duška (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021. str. 139-141 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1155246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna uloga S-proteina probiotičkih Levilactobacillus brevis sojeva izoliranih iz majčinog mlijeka
(Functional role of S-proteins of probiotic Levilactobacillus brevis strains isolated from mother's milk)
Autori
Čuljak, Nina ; Banić, Martina ; Butorac, Katarina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Durgo, Ksenija ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
/ Ivanković, Ante ; Beljo Lučić, Ružica ; Ćurić, Duška - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021, 139-141
ISBN
978-953-8276-24-8
Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
: Levilactobacillus brevis ; S-proteini ; mikrobiota ; majčino mlijeko
(Levilactobacillus brevis ; S-proteins ; microbiota ; mother's milk)
Sažetak
Majčino mlijeko sadrži mikrobiotu koja pozitivno utječe na uspostavljanje stabilne mikrobiote dojenčeta. Mikrobiota majčinog mlijeka sadrži bakterije iz obitelji Streptococcaceae, Pseudomonadaceae, Staphylococcaceae, Lactobacillaceae i Oxalobacteraceae. Posebno su značajni sojevi roda Lactobacillus koji posjeduju (gliko)proteine površinskog sloja (S-proteine) koji dodatno povećavaju probiotički kapacitet. Podjedinice S-proteina povezane su međusobno i s površinom stanice, nekovalentnim vezama. Veličina S-proteina je od 25 do 71 kDa. S-proteini sadrže dvije funkcionalne domene – vezujuću, odgovornu za vezanje proteina na staničnu stijenku, te kristalizacijsku, koja posreduje u združivanju S-proteina, odnosno u S-protein-S-protein interakcijama. Stoga je proveden odabir te genotipska i fenotipska identifikacija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka koje proizvode S-proteine. Identificirana su 4 soja bakterije Levilactobacillus brevis koji na svojoj površini imaju S-proteine. Preliminarna istraživanja, unutar probiotičkog koncepta, funkcionalnih i tehnoloških svojstava izoliranih sojeva koje proizvode S-proteine su pokazala pozitivnu ulogu S-proteina u agregacijskim svojstvima bakterije i inhibiciji adhezije patogene bakterije Escherichia coli 3014 na Caco-2 staničnu liniju mehanizmom kompetitivne ekskluzije. Provedena istraživanja su pokazala bolje preživljavanje ovih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(autor)
Katarina Butorac
(autor)
Nina Čuljak
(autor)
Martina Banić
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Ksenija Durgo
(autor)
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)