Pregled bibliografske jedinice broj: 1154656
Specifičnosti obrade odvajanjem čestica pri obradi nehrđajućih čelika
Specifičnosti obrade odvajanjem čestica pri obradi nehrđajućih čelika, 2021., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za strojarstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1154656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti obrade odvajanjem čestica pri obradi
nehrđajućih čelika
(The specifics in machining of stainless steels)
Autori
Boj, Andreas
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za strojarstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
20.05
Godina
2021
Stranica
62
Mentor
Bušić, Matija
Ključne riječi
tokarenje ; trošenje alata ; parametri obrade
(turning ; tool wear ; machining parameters)
Sažetak
U ovom diplomskom radu razmatraju se specifičnosti koje se događaju kod obrade odvajanjem čestica nehrđajućeg čelika. Razmatra se trošenje alata kod obrade tokarenjem. Određene vrste nehrđajućih čelika pogodnije su za obrađivanje. Kod obrada nehrđajućeg čelika koje su pogodnije za obrađivanje, trošenje alata je manje. S obzirom na veliki utjecaj površinskog trošenja oštrice alata na kvalitetu konačnog proizvoda, potrebno je što više smanjiti trošenje. Poznavanje procesa trošenja kod obrade odvajanjem čestica nastoji se smanjiti taj proces. Parametri obrade također utječu na postojanost alata. U ovom radu ukazano je na nedostatke koji se dešavaju tijekom obrade sa različitim parametrima obrade. Kod eksperimentalnog dijela izabran je nehrđajući čelik X8CrNiS18-9, obrada tokarenjem, određeni su parametri obrade. Analizirani su različiti utjecaji na reznu oštricu koji se događaju tijekom obrade. Mjerena je temperature rezne oštrice nakon obrade, kvaliteta obrađene površine, te je provedena analiza istrošenosti alata. Na osnovi dobivenih rezultata mjerenja i prikazanih slika rezne oštrice zaključeno je da je u slučaju utjecaja parametara obrade na zagrijavanje rezne oštrice, na srednje aritmetičko odstupanje Ra, te samu istrošenost rezne oštrice značajni utjecaj imala dubina rezanja. Što je dubina obrade bila veća mjereni parametri su se povećavali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo