Pregled bibliografske jedinice broj: 1152298
Utjecaj različite ishrane mlađi lubina Dicentrarchus Labrax (Linneaus, 1758) na rast i kvalitetu fileta
Utjecaj različite ishrane mlađi lubina Dicentrarchus Labrax (Linneaus, 1758) na rast i kvalitetu fileta, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1152298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različite ishrane mlađi lubina Dicentrarchus
Labrax (Linneaus, 1758) na rast i kvalitetu fileta
(The impact of different nutrition of seabass
juveniles Dicentrarchus Labrax (Linnaeus, 1758) on
the growth and quality of the fillet)
Autori
Frleta, Roberta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
17.07
Godina
2020
Stranica
51
Mentor
Trumbić, Željka ; Šegvić Bubić, Tanja
Ključne riječi
Dicentrarchus labrax, Hermetia illucens, ishrana, rast
(Dicentrarchus labrax, Hermetia illucens, nutrition, growth)
Sažetak
Glavni izvori hrane za akvakulturu su riblje brašno i ulje što nije dugoročno održivo te se danas intezivno istražuje mogućnost uvođenja alternativnih izvora poput biljaka i kukaca. U ovom istraživanju testirano je pet pokusnih ishrana mlađi lubina Dicentrarchus labrax s različitim udjelom i podrijetlom biljnih/animalnih obroka, uz komercijalnu hranu. Dvije su predstavljale negativnu (CVEG), odnosno pozitivnu kontrolu (CFISH) te su sadržavale visoki udio biljnih, odnosno ribljih proteina i ulja. Ostale hrane su sadržavale glavninu biljnih proteina s dodatkom proteina kukca Hermetia illucens (CVEG+HM), kombinaciju biljnih proteina, nusproizvoda iz industrije peradi i kukca (CVEG+PBM+HM) i visoki udio ribljeg proteina i ulja s dodatkom kukca (CFISH+HM). Na kraju pokusnog razdoblja od 125 dana, skupina hranjena komercijalnom hranom imala je najveći rast u dužinu (49, 11%) i u masu (85, 95%), dok je najmanje povećanje dužine (42, 2%) i mase (80, 41%) zabilježeno u skupini CVEG. Skupina CFISH je imala sličan rast kontrolnoj skupini. Najviša vrijednost indeksa kondicije je zabilježena za CFISH+HM (1, 28 ± 0, 01). Skupina CFISH je imala najbolji indeks konverzije hrane (0, 97 ± 0, 02), najnižu energetsku vrijednost fecesa (234, 54 ± 7, 12 kcal), odnosno najveću iskoristivost hrane, te najveći sadržaj ukupnih lipida u filetima. Kod ishrane s većim sadržajem omega-3 i -6 masnih kiselina podrijetlom iz kukca, odnosno ulja repice i lana (CFISH+HM, odnosno CVEG), zabilježen je i veći sadržaj istih u filetima mlađi lubina. Rezultati ukazuju na važnost ribljih obroka u ishrani mlađi lubina i u ovoj fazi razvoja alternativni izvori proteina i ulja se nisu pokazali jednako učinkovitima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--10045161 - Poboljšanje inovacija i održivosti u jadranskoj akvakulturi (AdriAquaNet) (Krešić, Greta) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora