Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1151714

Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića


Antunović, Petra
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1151714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića
(Trends in non-diary probiotic beverages production)

Autori
Antunović, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
33

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
probiotička pića ; nemliječni ; probiotičke kulture ; bakterije mliječne kiseline ; fermentacija
(probiotic drinks ; non-dairy probiotic ; probiotic culture ; lactic acid bacteria ; fermentation)

Sažetak
U novije vrijeme pojačan je interes za zdravom hranom, pogotovo onoj koja ciljano pomaže u prevenciji bolesti. Stoga je razvoj nove funkcionalne hrane stekao veliku važnost u komercijalnim, ali i znanstvenim krugovima. Aditivi za hranu kao probiotici i prebiotici mogu imati pozitivne učinke na sastav crijevnih mikrobiota i predmet su intenzivnih istraživanja. Alergija na mliječne proizvode, netolerancija laktoze i sadržaj kolesterola dva su glavna nedostatka u vezi s fermentiranim mliječnim proizvodima. Iz tih, ali i ekonomskih razloga potiče se smanjenje upotrebe mliječnih fermentiranih proizvoda kao nosača probiotičkih sredstava te se potiče razvoj i komercijalizacija nemliječnih probiotičkih pića o kojima će biti riječ u ovom završnome radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Antunović, Petra
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Antunović, P. (2021) 'Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antunovi\'{c}, Petra}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {probioti\v{c}ka pi\'{c}a, nemlije\v{c}ni, probioti\v{c}ke kulture, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentacija}, title = {Trendovi u proizvodnji nemlije\v{c}nih probioti\v{c}kih pi\'{c}a}, keyword = {probioti\v{c}ka pi\'{c}a, nemlije\v{c}ni, probioti\v{c}ke kulture, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antunovi\'{c}, Petra}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {probiotic drinks, non-dairy probiotic, probiotic culture, lactic acid bacteria, fermentation}, title = {Trends in non-diary probiotic beverages production}, keyword = {probiotic drinks, non-dairy probiotic, probiotic culture, lactic acid bacteria, fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font