Pregled bibliografske jedinice broj: 1151714
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1151714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića
(Trends in non-diary probiotic beverages production)
Autori
Antunović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
probiotička pića ; nemliječni ; probiotičke kulture ; bakterije mliječne kiseline ; fermentacija
(probiotic drinks ; non-dairy probiotic ; probiotic culture ; lactic acid bacteria ; fermentation)
Sažetak
U novije vrijeme pojačan je interes za zdravom hranom, pogotovo onoj koja ciljano pomaže u prevenciji bolesti. Stoga je razvoj nove funkcionalne hrane stekao veliku važnost u komercijalnim, ali i znanstvenim krugovima. Aditivi za hranu kao probiotici i prebiotici mogu imati pozitivne učinke na sastav crijevnih mikrobiota i predmet su intenzivnih istraživanja. Alergija na mliječne proizvode, netolerancija laktoze i sadržaj kolesterola dva su glavna nedostatka u vezi s fermentiranim mliječnim proizvodima. Iz tih, ali i ekonomskih razloga potiče se smanjenje upotrebe mliječnih fermentiranih proizvoda kao nosača probiotičkih sredstava te se potiče razvoj i komercijalizacija nemliječnih probiotičkih pića o kojima će biti riječ u ovom završnome radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)